Zašto žene još uvijek ne znaju kad moraju posjetiti svog ginekologa?

Zašto žene još uvijek ne znaju kad moraju posjetiti svog ginekologa?

Zašto žene još uvijek ne znaju kad moraju posjetiti svog ginekologa?
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ginekološki pregled svakako ne bismo stavili na popis najzabavnijih stvari na svijetu, ali bi se svakako našao na popisu iznimno važnih. Da, kopanje po intimnim dijelovima, baš kao i ispipavanje grudi nužno je kako biste ostali zdravi i spriječili rak grlića maternice – problem koji se javlja kod sve većeg broja žena. No, znate li koliko biste često morali odlaziti na takve preglede?

Nedavno je istraživanje odlučilo ispitati žene ne bi li došli upravo do ovog odgovora. Iako ih je 73 posto reklo kako zna koliko često moraju odlaziti na pregled grlića maternice, a čak 83 posto žena odgovorilo je da znaju koliko često moraju pregledavati grudi zbog prevencije raka dojke, točan je odgovor znalo samo 9 posto ispitanih žena.

Ne, nije riječ o nikakvom sramoćenju. Žene su iznimno inteligentna bića. Problem je u tome što je ovo ne znanje simptom života u svijetu u kojemu djevojkama nije omogućena edukacija o zdravlju vlastitog tijela u školama. Problem je i u tome što se preporučena količina i učestalost pregleda kroz vrijeme promijenila i više nije ono što je nekad bila. Zapravo je poprilično teško pogoditi koji je odgovor točan onda kad se čini da svaki liječnik i stručnjak ima drukčije mišljenje o tome što je premalo, a što previše.

Istražite ginekološke tajne koje morate znati!

Isto se dogodilo i s pitanjem o tome koliko bi se često trebalo odlaziti na pregled zdjelice – nešto ranije ove godine.

Pa, što možemo učiniti da se ova situacija promijeni?

Razgovarajte s frendicama, pobrinite se da sve žene oko vas znaju koliko često moraju odlaziti na preglede. Istraživanje je pokazalo i da žene o ovim stvarima rijetko raspravljaju s drugim ženama. Da, definitivno postoje bolje teme, ali vaša je majka ili frendica netko s kime će se osjećati puno ugodnije kad su u pitanju problemi i zdravlje vašeg tijela od ginekologa. Ove su informacije od iznimne važnosti budući da je ključ tretiranja eventualnog raka dojke ili grlića maternice u tome da se otkrije u najkraćem mogućem roku.

Za početak, dopustite da vam otkrijemo i točan odgovor na pitanje.

Žene u dobi od 21 i 29 godina grlić maternice moraju pregledavati svake tri godine.
Žene u dobi između 30 i 64, svakih tri do pet godina.
Pregled dojki započinje s 21 godinom, a pregled se preporučuje svakih godinu dana (ako je netko u vašoj obitelji patio od raka dojke) ili svake tri godine (ako nije). Preglede bi redovito trebali raditi do 40 godine.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije