Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čudesne Japanke: 5 tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže

Čudesne Japanke: 5 tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže

Čudesne Japanke: 5 tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.09.2016.
  • Broj pregleda: 3.675
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Japanska spisateljica Naomi Moriyama autorica je knjige 'Japanese Women Don’t Get Old or Fat' ('Japanke ne stare i ne debljaju se') u kojoj su otkrivene tajne dugovječnosti i vječne mladolikosti 'čudesnih' Japanki. Žene u Japanu hrane se izrazito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija.

"Stanovnice Japana posljednjih 25 godina drže svjetski rekord kao žene s najdužim životnim vijekom, a u prosjeku žive 84 i pol godine. Uz to, gotovo nikada se ne udebljaju"

Njihova prehrana većinom se sastoji od riba, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i anti-age učinak zbog čega Japanke uvijek izgledaju mladoliko.

Naomi Moriyama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne udebljaju i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilane ribe, zdjelice riže, kuhanog povrća, juhe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svijetu, a čine samo dva posto svjetske populacije.

Provjerite je li prehrana prema krvnoj grupi - mit ili dobra ideja!

2. Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto kruha Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu, alge, juha, mladi češnjak, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.

3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.

4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune zdjelu do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

5. 'Tjelovježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju', zaključuje Naomi Moriyama u svojoj knjizi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije