Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hrana koja oslabljuje vaše kosti

Hrana koja oslabljuje vaše kosti

Hrana koja oslabljuje vaše kosti
  • Objavljeno: Subota, 31.03.2012.
  • Broj pregleda: 14.956
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ono što jedete igra veliku ulogu u tome hoćete li ili nećete dobiti dovoljno hranjivih tvari koje su vam potrebne za izgradnju jakih kostiju. Iznenađujuće je da vaša prehrana može iscrpiti snagu vaših kostiju. Neke namirnice imaju štetan utjecaj na kosti i čak mogu blokirati rast koštanih stanica. Donosimo vam 6 najvećih neprijatelja vaših kostiju.

Sol

Sol izvlači kalcij iz kostiju i tijekom vremena ih čini slabijima. Za svakih 2300 miligrama natrija, izgubit ćete oko 40 miligrama kalcija. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje u svoju prehranu uključuju preveliku razinu soli izgube puno više koštanih minerala.

Provjerite zanimljive činjenice o kostima!

Najbrži i najučinkovitiji način smanjenja unosa soli je izbjegavanje procesirane hrane. Istraživanja pokazuju da 75% soli u tijelu ne dolazi od samo soli koju koristimo kao začin, već od prerađene i procesirane hrane. Ključne namirnice koje treba izbjegavati su smrznuta jela, konzervirana jela, pizza i brza hrana.

Gazirana pića

Mjehurići u gaziranim pićima dolaze iz fosforne kiseline, koja potiče izlučivanje kalcija putem mokraće, što znači da vaše kosti vjerojatno neće imati dovoljno kalcija kako bi ostale čvrste i jake. K tome, gazirana pića vam čak ni neće zadovoljiti žeđ, stoga nema pretjeranog smisla da ih pijete.

Kada ste u iskušenju da posegnete za gaziranim pićem, probajte popiti mlijeko, sok od naranče ili smoothie s jogurtom. Na taj način ćete svojim kostima osigurati dodatni izvor kalcija, a zadovoljit ćete žeđ. Također nema nište loše u vodi, to je definitivno najbolji izbor kada su pića u pitanju. Međutim, pijete li samo vodu, jedite namirnice koje su bogate kalcijem.

Kofein

Kofein nije loš u tolikoj mjeri kao sol, ali ima slično djelovanje. Naime, za svakih 100 grama kofeina, izgubit ćete 6 miligrama kalcija. To nije puno, ali može postati problem ukoliko pijete velike količine kave.

Ograničite se na jednu ili dvije šalice kave u jutarnjim satima. Ostatak dana pijte druga pića kako kofein ne bi imao štetan utjecaj. Također, u kavu možete dodati mlijeko pomoću kojega ćete smanjiti negativan učinak kofeina.

Vitamin A

U slučaju vitamina A, nedavna istraživanja pokazuju da ga zaista možete uzeti u prevelikim količinama. Pronaći ćete ga u jajima, punomasnim mliječnim proizvodima i slično. Važan je za vid i imunološki sustav. Međutim, moguće je unijeti puno više od preporučenih doza i tu onda nastaje problem. Nedavno istraživanje je pokazalo da preveliki unos vitamina A uzrokuje povećani rizik od frakture.

Ananas opušta, potiče probavu i jača kosti!

Prijeđite na niskomasne mliječne proizvode, povremeno jedite samo bjelanjak, umjesto cijelog jaja. Također možete tražiti liječnika mjerenje razine vitamina u organizmu te, ukoliko je razina vitamina A previsoka, posavjetujte se s liječnikom.

Alkohol

Alkohol blokira kalcij i onemogućava izgradnju kostiju putem minerala koje unosite prehranom. Opijanje također ometa rad stanica koje grade kosti. Dakle, ne samo da kosti postaju slabije, već dolazi do povećanog rizika od nastanka prijeloma. Sve u svemu, alkohol nije dobar u prevelikim količinama, kako za cjelokupni organizam, tako i za kosti.

Ograničite unos alkohola na jedno piće dnevno, bez obzira je li to vino, pivo ili su to žestoka pića.

Hidrogenizirana ulja

Nedavna istraživanja su pokazala da proces hidrogenizacije, koji pretvara tekuće biljno ulje u kruta ulja, koja se potom koriste u komercijalnoj pripremi hrane, uništava vitamin K, koji se prirodno nalazi u biljnim uljima. Vitamin K je važan za jake kosti, a najbolji izvor vitamina K su zeleno lisnato povrće, kao što je špinat, kanola ulje i maslinovo ulje.

Ako redovite jedete zeleno lisnato povrće, ne trebate se naročito brinut. Ako ste veliki ljubitelj pekarskih proizvoda, pripremite ih sami koristeći se kanola uljem. Također obratite pažnju na sastav proizvoda kako biste izbjegli hidrogenizirana ulja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Čarolija okusa na vašem blagdanskom stolu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije