Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prehrambeni aditivi

Prehrambeni aditivi

Prehrambeni aditivi
  • Objavljeno: Subota, 15.01.2011.
  • Broj pregleda: 784
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što su aditivi?

Jezikom zakonodavstva, aditivi su tvari koje se dodaju na­mirnicama kako bi utjecale na njihova svojstva ili kako bi njima postigle određene osobine i djelovanja, jasna su iz­nimka tvari sa svojstvima namirnica, koje se prema općem mišljenju o prometu (očekivanja potrošača glede djelo­vanja, podnošljivosti i koristi prehrambenog aditiva) koriste zbog svoje hranjivosti, mirisa i okusa, kao i pitka voda i stol­na voda. Tako, na primjer, žumanjak jajeta nije aditiv zato što se u prvom redu upotrebljava zbog svojih hranjivih vri­jednosti i okusa, iako uz to ima utjecaja i na osobine (izgled, boja) namirnice (primjerice na kolače).

Tvari koje su se slučajno našle u namirnici, kao što su razna onečišćenja i ostaci, nisu aditivi. Primjerice, ako ko­sitar s limenke ude u namirnicu, on time ne postaje aditiv. Neke se tvari izjednačavaju s aditivima jer imaju tehno­loški zadatak koji moraju ispuniti u namirnici.

Medu njih ubrajamo:

• hranjive tvari, poput

- mineralnih tvari (minerali i elementi u tragovima), osim kuhinjske soli

- aminokiselina (=gradivni elementi bjelančevina)

- vitamina A i D


• zamjene za šećer, poput

- sorbita, osim fruktoze ( voćni šećer)

• sva sladila.

Pri tome nije važno jesu li te tvari nastale prirodnim pu­tem ili u laboratorijima. Omoti i presvlake, ako se ne jedu zajedno s namirnicom, također se smatraju aditivima.

Po čemu se aditivi razlikuju od ostalih sastojaka?

Aditivi su pođgrupa sastojaka. Ako se određena tvar ili spoj smatra aditivom prema zakonu, to za proizvođača, a time i za nas kao potrošače, ima posebne posljedice po za­konu o hrani. Naime, upotreba aditiva u namirnicama podliježe strogim ograničenjima, kako po količini koja se smije upotrijebiti, tako i po vrsti namirnica u kojima se smije upotrijebiti.

Dopuštenje za korištenje u namirnicama tvar će dobiti ako zadovoljava barem sljedeća tri osnovna uvjeta:

• mora biti tehnološki nužna

• njezina upotreba ne smije služiti za zavaravanje po­trošača

• ne smije biti opasna za zdravlje.

Što znači „tehnološki nužna"?

O tehnološkoj se nužnosti govori kad neku namirnicu nije moguće pripremiti na određen način ako se ne doda od­ređena tvar. Primjerice, nije moguće napraviti puding ili umak bez tvari za želiranje.

No, prema našem mišljenju nije tehnološki nužno, primjerice, dodavati tvar za želiranje u jogurte i proizvode od kiselog mlijeka.

Što znači „zavaravanje potrošača"?

Namirnica uz pomoć bojila ne bi trebala ostavljati lažan dojam da sadrži određene, također i hranjive, sastojke koji se prema objektivnoj procjeni ne nalaze u toj namirnici.

Kao primjer može se uzeti bojanje likera od jaja umjet­nim bojilom, kako bi se kupca navelo da misli da se u like­ru nalazi veća količina jaja.

Što znači „bezopasno za zdravlje"?

Kad kažemo bezopasno za zdravlje, mislimo na to da unošenje aditiva u organizam u određenoj koncentraciji ne smije dugoročno predstavljati rizik za zdravlje.

Maksimalne dopuštene količine aditiva koje je propisao zakonodavac osiguravaju sigurno unošenje namirnica koje sadrže te aditive u organizam. Upotrebom nekih aditiva mogu nastati preosjetljivost i alergijske reakcije. U tom se slučaju potrošač mora odreći namirnica u kojima se nalaze ti aditivi.

Zakonske osnove

Propisi o uporabi aditiva u namirnicama kod nas su us­klađeni s propisima Europske unije, odnosno Uredbi o preustroju pravnoprehrambenih propisa o aditivima od 29. siječnja 1998. Njome se djelomično proširila upotreba aditiva u usporedbi s prijašnjim razdobljem. Osim toga, dopuštena je upotreba nekih tvari koje u Hrvatskoj do ta­da nisu bile dopuštene.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:


Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije