Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Toksično ljetno voće

Toksično ljetno voće

Toksično ljetno voće
  • Objavljeno: Petak, 03.08.2012.
  • Broj pregleda: 11.445
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Voće u nijedno doba godine nije toliko sočno i ukusno kao za vrijeme ljeta. Međutim, dosta tog voća je prepuno pesticida. Budući da je kod nekih vrsta voća kora jako tanka, pesticidi se nalaze i ispod kore, a vi ih unosite u organizam.

Američki znanstvenici svake godine provode istraživanje na namirnicama. Iako istraživanje nije rađeno na našem području, vjerojatno je većina ovih namirnica i kod nas zagađena. Pesticidi štetno djeluju na cjelokupno zdravlje pa bi neke vrste voća bilo najbolje kupovati u trgovinama organske hrane.

Grožđe

Grožđe je voće na kojemu su znanstvenici pronašli čak 64 vrste različitih pesticida. Trenutno je na prvom mjestu kada je količina pesticida u pitanju.

Jagode

Na jagodama su pronašli oko 13 vrsta različitih pesticida.

Pripremite ljetnu salatu od jagoda i špinata!

Šljive

Na uvezenim šljivama se nalazi iprodion, pesticid za kojega znanstvenici vjeruju da je kancerogen.

Kruške

Znanstvenici su na čak 92% testiranih kruški našli pesticide.

Breskve

Breskve se često uzgajaju prskanjem samog stabla, prije nego plod izraste. Kad plod počne rasti, pesticidi će se odmah nalaziti u plodu.

Nektarine

Znanstvenici su ustanovili da je svaki uzorak uvezenih nektarini imao veliku količinu pesticida. Nektarine iz domaćeg uzgoja su imale istu vrstu pesticida, ali u manjoj količini.

Pripremite složenac od ljetnog povrća!

Trešnje

Pesticidi koji se koriste kod uzgoja trešnji mogu uzrokovati rak i neurološke bolesti kao što je Parkinsonova bolest i urođene mane kod djece.

Borovnice

Više od 40 različitih pesticida znanstvenici su pronašli na borovnicama.

Jabuke

Jabuke su na vrhu liste najzagađenijeg voća, čak 98% jabuka je bilo pozitivno na pesticide, a neki od njih su neurotoksični i uzrokuju hormonalne poremećaje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije