Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijabetes tipa 2 je moguće spriječiti

Dijabetes tipa 2 je moguće spriječiti

Dijabetes tipa 2 je moguće spriječiti
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2010.
  • Broj pregleda: 2.638
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Više od 90 posto slučajeva dijabetesa kod odraslih je moguće spriječiti, a ako su dovoljno rano uočeni još su izlječivi.

Obično možete uočiti ako ste u predijabetičkom stanju ili ako imate dijabetes, da vam se masnoća pohranjuje najviše u trbuhu, a ne u bokovima. To je znak visoke razine inzulina, jer inzulin posebno uzrokuje pohranjivanje masnoća u predjelu trbuha. Prvi znak dijabetesa se javlja kada tijelo gubi svoju sposobnost da reagira na inzulin, što uzrokuje da vaša gušterača ispušta povećane količine inzulina kako razina šećera u krvi ne bi narasla previše. Kada razina šećera u krvi naraste previše, šećer se stopi s površinom membrane stanica i više se ne može odvojiti. S vremenom se pretvara u sorbitol koji uništava stanice i uzrokuje srčani udar, moždani udar, bolesti bubrega, sljepoću, gluhoću i druge posljedice dijabetesa.

Sljedeće radnje pomažu u prevenciji i liječenju šećerne bolesti:

  • Vježbajte. Kontrakcija mišića izvlači šećer iz krvi tako brzo da ona obično sprječava visok porast šećera u krvi.
  • Pazite na težinu. Masne stanice oslobađaju hormone koji uzrokuju upalu i blokiraju tjelesne receptore za inzulin kako ne bi reagirali na inzulin.
  • Izlažite se dovoljno suncu (s odgovarajućim oprezom kako bi se spriječio rak kože). Nedostatak vitamina D uzrokuje pad ioniziranih razina kalcija. To uzrokuje lučenje ogromnih količina paratiroidnih hormona koji sprečavaju stanično reagiranje na inzulin.
  • Kada ne vježbate, izbjegavajte namirnice koje sadrže rafinirane ugljikohidrate koji uzrokuju najveći porast šećera u krvi. Najgori oblici su šećer u tekućem obliku (voćni sokovi, zašećerena bezalkoholna pića, šećer u kavi ili čaju) i namirnice od brašna.
  • Ne konzumirajte više od dva alkoholna pića dnevno.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti