Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

EU odobrila u Kanadi zabranjene bočice

EU odobrila u Kanadi zabranjene bočice

EU odobrila u Kanadi zabranjene bočice
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2008.
  • Broj pregleda: 667
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je kemikaliju zastupljenu u dječjim bočicama i igračkama, zbog koje su ti proizvodi maknuti s polica kanadskih trgovina.

Kemikalija široko zastupljena u dječjim bočicama i igračkama za ublažavanje nelagode pri rastu zubi, zbog koje su ti proizvodi maknuti s polica kanadskih trgovina, sigurna je za europsku dojenčad, prenose europski mediji zaključak Europske agencije za sigurnost hrane.

Razine bisfenola A ili BPA, pronađene u tim proizvodima, ne ugrožavaju dojenčad u malim količinama, mišljenje je znanstvenika Europske agencije za sigurnost hrane koje su objavili europski mediji.

Ta supstanca "pruža dovoljnu marginu sigurnosti za zaštitu potrošača, uključujući fetuse i novorođenčad", navodi se u priopćenju EFSA-e.

"Nakon izlaganja kemikaliji BPA, ljudsko tijelo brzo preradi i eliminira tu supstancu", navodi se dalje.

"Izlaganje ljudskog fetusa BPA bilo bi zanemarivo jer majka brzo preradi i eliminira BPA iz tijela".

"Znanstvenici su također zaključili da je novorođenčad slično sposobna preraditi i eliminirati BPA u dozama manjim od jednog miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno".

Kontroverze vezane za tu kemikaliju pojavile su se u travnju ove godine kada je kanadska agencija za sigurnost hrane Health Canada izdalo ocjenu o BPA u kojoj je zaključilo da može predstavljati rizik za dojenčad, predloživši da se kvalificira kao "otrovna" za ljudsko zdravlje i okoliš.

BPA je kemikalija koja djeluje poput hormona u endokrinom sustavu i može poremetiti rad ljudskih hormona, što pak može dovesti do niza problema kao što su smanjena plodnost, abnormalnosti u reproduktivnom traktu, raniji početak puberteta, problemi vezani uz mozak i ponašanje, oštećenje imunoloških funkcija, te niz karcinoma i menstrualni problemi.

Europska agencija za hranu kazala je da će nastaviti pomno pratiti znanstvena otkrića vezana za BPA i bilo kakav utjecaj te kemikalije na zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti