Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako pravilno postići preplanulu put

Kako pravilno postići preplanulu put

Kako pravilno postići preplanulu put
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.04.2009.
  • Broj pregleda: 2.348
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

UV zrake

UV-A zrake ne prodiru duboko u kožu i izazivaju trenutno površinsko tamnjenje, ali uzrokuju prijevremeno starenje kože, pojave mrlja i bora.

UV-B zrake prodiru dublje u kožu i izazivaju tamnjenje potičući proizvodnju pigmenta melanina. Uzrokuju dubinsko i trajno tamnjenje kože. Čak su 1000 puta jače od UV-A zraka i krivci su za opekline i maligna oboljenja.

UV zračenje ima i korisne učinke. Ono aktivira stvaranje vitamina D u koži, bez kojeg nema čvrstih i zdravih kostiju, utječe na formu i vitalnost, jača organizam i imunološki sustav i utječe na dobro raspoloženje. UV zračenje se koristi i u terapiji nekih kožnih bolesti, psorijaze, neurodermitisa, depigmentacije, a dokazano je i kako se od utjecaja tih zraka povlače akne.

Ipak, prekomjerno izlaganje može uzrokovati opekline, alergije, oštećenja očiju, te razne degenerativne i maligne bolesti kože. je pričekati barem dva dana.

U solarij ne biste trebali ići ukoliko uzimate lijekove, poput antibiotika, a nije preporučljivo ni za vrijeme mjesečnice. Također, ako lako izgorite na suncu, na koži imate puno madeža ili ako je netko u obitelji imao rak kože izbjegavajte solarij.

U solarij ne bi smjele ići trudnice, djeca, ljudi koji pate od srčanih tegoba ili visokog tlaka. Ne bi ga smjeli koristiti ni oni koji pate od određenih autoimunih bolesti kao ni oni koji se podvrgavaju kemijskim pilinzima, mikrodermoabraziji ili tretmanima laserom.

Znajte da većina osoba koje pretjerano koriste solarij imaju značajno povećan rizik oboljevanja od raka kože. Ono što neke solarije čini opasnima je izostanak pravilnog održavanja tj. neredovito mijenjanje lampi i filtra UV zračenja. Provjerite odgovara li solarij europskim standardima, što je označeno na naljepnici na aparatu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije