Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako protiv lošeg raspoloženja

Kako protiv lošeg raspoloženja

Kako protiv lošeg raspoloženja
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 792
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Danima ste nekako mrzovoljni i imate osjećaj da ne stignete sve obaviti na vrijeme? Evo nekoliko trikova kojima ćete moći popraviti loše raspoloženje, barem privremeno.

1.Energija

Ako ste tokom cijelog dana umorni i mrzovoljni - evo rješenja! Raspoloženja su vrlo usko povezana s energijom - što imate manje energije, raspoloženje vam je lošije. Energetska razina najčešće pada tri puta dnevno: rano ujutro, rano poslijepodne, te prije odlaska na spavanje.

Ukoliko kavom ili čokoladom nadomještate cjelovit obrok kako bi podigli energiju, to je svakako krivi način, jer ćete se tako razbuditi slijedećih dva sata, no kada se stimulansi istroše, osjećat ćete se lošije nego prije. Jedan od najboljih rješenja je češće uzimanje manjih obroka, čime ćete održati razinu šećera na potrebnoj razini.

2.Vježbanje

Osobe koje provode većinu vremena sjedeći, one su tri puta podložnije simptomima depresije i stresa za razliku od onih koje redovito vježbaju. Naime, vježbanje potiče pojačano lučenje endorfina, hormona koji poboljšava raspoloženje, a smanjuje stres. Prema istraživanjima, već desetminutna šetnja vraća dobro raspoloženje.

3.Spavanje

Iako bi mislili da ćete se osjećati odmornije ako spavate dulje od 8 h, u krivu ste. Želite li biti djelotvorni danju, želite li izdržati dnevne napore, tada vam je potrebno osmosatno spavanje i manje.

4.Čitanje

Čitajte knjige umjesto da gledate loše vijesti. Golema količina negativnih informacija, koje svakodnevno upijamo čitajući novine i slušajući vijesti, mogu ubiti i ono malo pozitivne energije koju ste ipak izvukli iz sebe.

5.Mali ciljevi

Ako u posljednje vrijeme nižete neuspjehe (pali ste na ispitu, ne idu vam poslovi, svađate se s ukućanima..), da biste se počeli osjećati bolje potrebna vam je - pobjeda. Lako je to reći, jer vi se i osjećate loše baš zato što vam ništa ne ide od ruke.

No, savjet se odnosi na uživanje u malenim pobjedama, na lako dostižne ciljeve, koje možete ostvariti već sutra. Iako vam to zvuči banalno, osjećat ćete se bolje uspijete li učiniti ono što ste mjesecima odgađali, primjerice, očistiti stan, presaditi cvijeće, razvrstati sezonsku odjeću ili složiti fotografije u album. Takav mali uspjeh daje nam osjećaj da kontroliramo život. Konkretno, kad već ne možemo riješiti sukob sa šefom, možemo srediti nered u kojem živimo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije