Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto multitasking nije dobar?

Zašto multitasking nije dobar?

Zašto multitasking nije dobar?
  • Objavljeno: Srijeda, 26.06.2013.
  • Broj pregleda: 1.774
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi to radimo: pišemo poruke dok šećemo, surfamo tijekom sastanka, pričamo na mobitel dok kuhamo i slično. U današnje doba posvećivanje samo jednoj stvari čini luksuzom.

Velika je vjerojatnost da sebi, šefu, prijateljima ili obitelji ne činite nikakvu uslugu multitaskingom. Istraživanja su pokazala da, osim što nije učinkovit, multitasking šteti zdravlju. Donosimo vam razloge zbog kojih ćete htjeti u jedno vrijeme obavljati samo jednu stvar.

Iako to mislite, vi ne radite multitasking

Ono što vi zovete multitasking je zapravo izmjenjivanje aktivnosti. Kada je u pitanju pažnja i produktivnost, mozak nije u stanju raditi više stvari odjednom.

Prebacivanjem s jedne radnje na drugu nećete niti jednu odraditi kako treba. Vaša pažnja će biti usmjerena na više stvari istovremeno, psihički ćete se brzo umoriti, razina koncentracije će početi padati, a na kraju ćete shvatiti da ništa niste odradili kako ste zamislili.

Usporava vas

Suprotno popularnom razmišljanju, multitasking neće uštedjeti vrijeme. Vjerojatno će vam trebati više vremena da dovršite 2 projekta ako ćete raditi oba istovremeno. U jednom istraživanju se pokazalo da vozačima treba više vremena da dođu do određenog cilja ako tijekom vožnje pričaju na mobitel.

Ono što će sačuvati vaše vrijeme je fokusiranje na samo jednu radnju. Zapamtite da svaki zadatak zahtijeva poseban način razmišljanja.

Više griješite

Stručnjaci ističu da izmjenjivanje radnji može uzrokovati čak 40% gubitka produktivnosti. Ako obavljate više radnji istovremeno veća je vjerojatnost da ćete više griješiti i da greške, koje napravite, nećete uopće primijetiti.

Jednim istraživanjem se pokazalo da ljudski mozak može podnijeti istovremeno obavljanje najviše dviju složenih radnji. Ako dodate treću, produktivnost se značajno smanjuje i broj grešaka se povećava.

Povećava razinu stresa

Kada su znanstvenici mjerili broj otkucaja srca zaposlenicima, ustanovili su da se broj otkucaja značajno povećava dok zaposlenici obavljaju 2 ili više radnje istovremeno.

Osim što nećete obaviti zadatak kako treba, istraživanja su pokazala da na taj način smanjujete razinu samopouzdanja jer dolazi do ponavljanja neuspjeha. Manjak samopouzdanja vrlo lako može dovesti do depresije.

Ne uživate u životu

Zaboravljate na to kako je to jednostavno se opustiti i zaboraviti na brige i probleme? Istraživanja su pokazala da multitasking još više otežava opuštanje.

U istraživanju američkih znanstvenika se pokazalo da čak 75% studenata koji su kampusom šetali i pričali na mobitel nisu primijetili neobične radnje koje su znanstvenici pripremili za istraživanje.

Narušava odnose

Ovo je područje života gdje multitasking predstavlja znatno veći problem nego što većina ljudi misli. Osobe koje se svakodnevno bore s partnerom koji prakticira multitasking za vrijeme njihova druženja ističu da nisu zadovoljne vezom i često dolazi do prekida.

Ako ste skloni raditi nešto drugo dok pričate s partnerom, vjerojatno ćete narušiti povjerenje u vezi. Može doći do stvaranja osjećaja manje vrijednosti, što definitivno nije dobro za osobu, ali ni za vezu.

Uzrokuje prejedanje

Ako je vaša pažnja usmjerena na hrpu drugih stvari dok jedete, vaš mozak neće na vrijeme prepoznati sitost i vrlo lako dolazi do prejedanja koje uzrokuje pretilosti i brojne zdravstvene probleme.

Stručnjaci ističu da za vrijeme svakog obroka trebamo pažnju usmjeriti na sami obrok. Zaboravite na televizor, novine ili mobitel. Jedite polako, uživajte u hrani i prepoznajte kada je tijelu dosta.

Smanjuje razinu kreativnosti

Multitasking zahtijeva puno "radne memorije", odnosno trenutnog pohranjivanja i obrađivanja podataka u mozgu. Kada je radna memorija našeg mozga u potpunosti iskorištena, dolazi do smanjenja razine kreativnosti.

Odrađivanje više radnji istovremeno može smanjiti našu sposobnost kreativnog rješavanja problema. Osobe koje prakticiraju multitasking rjeđe maštaju i manje su spontane.

Komentari

Najnovije

Najčitanije