Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Izokinetika - u funkciji dijagnostike i rehabilitacije

Izokinetika - u funkciji dijagnostike i rehabilitacije

Izokinetika - u funkciji dijagnostike i rehabilitacije
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 3.135
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je izokinetika?

Izokinetika je najbliža budućnost u prevenciji ozljeda i oštećenja te u najučinkovitijem liječenju problema u radu mišića i zglobova.

Kretanje ljudskog tijela složen je proces koji ovisi o mnogim čimbenicima - moždanim impulsima, mišićima, kostima, zglobovima, sili gravitacije i težini tijela, ali i skladu svih čimbenika zajedno. Uza silu gravitacije koja je stalna, ostali čimbenici podložni su promjenama. To se osobito odnosi na snagu mišića kao temelja aktivnog pokreta. Zadovoljavajuća snaga i pravilan odnos snaga među mišićima osiguravaju pravilan rad i stabilnost zglobova i cijelog tijela, ali i očuvanje hrskavice i ligamenata od prekomjerna trošenja, prenaprezanja i oštećenja.

Nedovoljna snaga ili poremećen odnos snaga među mišićnim grupama koje pokreću pojedine dijelove tijela uzrokuje otežano kretanje, preopterećenje zglobnih hrskavica i ligamenata, artrozu zgloba te bol i nepokretljivost zgloba, često i cijelog tijela.

Danas je zbog sve bržeg razvoja tehnologije i sve manje tjelesne aktivnosti često narušen sklad između trenutačnih sposobnosti i zahtjeva u kretanju ljudskog tijela. Problem slabljenja i poremećenih snaga mišića povećava se i kod mlađih osoba zbog sjedenja u uredu, automobilu, pred televizorom, za računalom. Istodobno, zahvaljujući znatnu produljenju životnog vijeka i starije osobe češće imaju tegobe sa zglobovima i mišićima jer se stečeni problemi u starijoj dobi produbljuju.

Ako nam tempo života i obveze ne dopuštaju održavanje pune aktivnosti, postavlja se pitanje što je najracionalnije rješenje? Oštećenje zglobova tipa artroze ne nastupa preko noći nego nakon dugotrajnijih poremećaja biomehaničkih odnosa u funkciji zgloba. Zato rano otkrivanje poremećaja u radu mišića i zglobova osigurava mogućnost cjelovita i dugoročna otklanjanja oštećenja, ali i zaustavljanja pogoršanja postojećih.

Komentari

Najnovije

Najčitanije