Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako izbjeći ljetne opasnosti - praktični savjeti!

Kako izbjeći ljetne opasnosti - praktični savjeti!

Kako izbjeći ljetne opasnosti - praktični savjeti!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.07.2015.
  • Broj pregleda: 1.108
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kako izbjeći ljetne opasnosti - praktični savjeti!

Bez obzira na to kako ga provodili, godišnji odmor svi s nestrpljenjem iščekujemo. Obično prođe prebrzo, a uvijek postoji mogućnost da neka sitnica u potpunosti izbriše sve ono lijepo čemu smo se toliko veselili.


Ljeto je pravo doba za odmor i uživanje, no ima ljeto i svoju drugu stranu u kojoj krije brojne opasnosti na koje ne smijemo zaboraviti. Bez brige, kako biste nesmetano uživali u godišnjem odmoru dovoljno je obratiti pozornost na nekoliko stvari:

Sunce - kako zdravo uživati?

  • izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 16 sati -moguće akutne i kronične posljedice prekomjernog izlaganja suncu su crvenilo kože, opekotine, alergija na sunce, sunčanica, dehidracija, tumori kože - osobito opasan maligni melanom
  • koristiti zaštitu od sunca koja odgovara tipu kože, a za djecu se preporuča faktor 50+
  • iako su mišljenja o učinkovitosti beta-karotena u prevenciji alergije ili opeklina na sunce podijeljena,u kombinaciji s kremom odgovarajućeg zaštitnog faktora će zasigurno pridonijeti postupnom tamnjenju uz slabija oštećenja kože (kod blažih iritacija preporučamo Natura gel)
  • nositi pokrivala za glavu, sunčane naočale te primjerenu i prozračnu odjeću
  • uzimati puno tekućine

Što kada nas sunce ipak opeče?

Uz sva upozorenja koja nam mediji odašilju, često nas sunce ipak nadmudri. Ukoliko dođe do ove situacije preporuča se uvijek imati u kućnoj ljekarni njegujući gel, po mogućnosti prirodan.

Ljeti ne peče samo sunce

I dok nas sunce vreba na kopnu, u moru nas vrebaju žarnjaci: vlasulje i meduze. U slučaju opeklina meduza ili vlasulja poželjni su hladni oblozi i korištenje njegujućeg gela.

Natura gel će vam donijeti trenutno olakšanje! Posebno i pažljivo birane supstancije ovog njegujućeg gela ohladiti će kožu, ublažiti opekline i od sunca i od žarnjaka. I ono najvažnije: Natura gel će osigurati brz, zdrav i siguran oporavak kože.

Ubodi - kako se obraniti

Ljeti više vremena provodimo na otvorenome, pa su češći ubodi insekata. Najčešći su ubodi komaraca- izazivaju crvenilo i lagan svrbež, a ponekad može doći do jače lokalne reakcije, infekcije ili čak alergijske reakcije kada treba posjetiti liječnika. Da bismo spriječili ubode potrebno je tijelo pokriti odjećom, a nezaštićena mjesta zaštititi repelentima. U zatvorenim prostorijama moguće je koristiti i insekticidna sredstva, ali uvijek se preporuča izabrati ona s prirodnim eteričnim uljem.

Aromaterapeuti savjetuju na izložene dijelove tijela, posebice pregibe, nanijeti eterično ulje lavande ili čajevca. Ona imaju antiseptička, dezinfekcijska i zacjeljujuća svojstva i mogu se nanositi direktno na kožu (dovoljna je samo kap do dvije).

Natura Gel sadrži lavandu, kamilicu, hamamelis, eukaliptus i limunsku travu. Svojim posebno prilagođenim sastavom umiriti će područje uboda, te omogućiti brz oporavak kože. Osim što će umiriti nadraženu kožu, Natura gel će vas kratkotrajno i zaštiti od ponovnog napada dosadnih letećih "krvopija".

I, za kraj ne zaboravite!

Insekti imaju saveznika koji bode u moru - morski ježinac! Ukoliko vam noga "pobjegne" i ugazite na morskog ježa pokušajte odstraniti bodlje (dezinficiranom iglom) i dezinficirajte mjesto uboda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije