Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Abdomen

Abdomen

Abdomen
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2009.
  • Broj pregleda: 2.549
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Toraks i abdomen

To je pokretni, fleksibilni spremnik, gdje se nalazi većina organa probavnog sustava i dio urogenitalnog sustava. Zaštitu abdominalnim organima i njihovom sadržaju pružaju anterolateralni muskuloaponeurotični zidovi, dijafragma (ošit) i donji mišići zdjelice, koji se nalaze između i koje podržavaju dva koštana obruča (donja granica torakalnog skeleta gore i pelvični obruč dolje), povezana lumbarnim djelom kralježnice i stražnjim abdominalnim zidom. Abdomen je također sposoban obuhvatiti i zaštititi unutarnje organe dok omogućava fleksibilnost između tvrđeg dijela toraksa i zdjelice koja je nužna za disanje, držanje i pokretanje. Kroz svjesnu ili refleksnu kontrakciju, mišićni pokrov abdomena, anterolateralni zid i dno mogu povećati intrabdominalni tlak kako da pomogli istjerivanju iz abdominopelvične šupljine ili iz susjedne šupljine grudnog koša, ili izbacivanju zraka iz grudnog koša (pluća i bronhiji) ili tekućina (naprimjer: mokraće ili ispovraćanog sadržaja).

Komentari

Najnovije

Najčitanije