Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gonokokna infekcija

Gonokokna infekcija

Gonokokna infekcija
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 26
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Simptomi

Gonoreja je akutna infektivna bolest koja zahvaća prije svega sluznicu uretre, vrata maternice, rektuma, ždrijela i oka. Za razliku od većine spolno prenosivih bolesti, pogađa u prvom redu muškarce. Očituje se jakim pečenjem pri mokrenju, mutnom mokraćom, jakim bolovima i gnojnim iscjetkom. U žena su simptomi slabije izraženi i javljaju se postupno. U nekim se slučajevima javlja tek neznatna bol i pečenje pri mokrenju. S javljanjem upalnih promjena na vratu maternice nastaje pojačani žućkasto-zelenkasti gnojni iscjedak, guste konzistencije. Širenju infekcije pogoduju mjesečnica, intrauterini uložak (spirala), kao i zahvati na maternci (pobačaj).

Ukoliko su prilikom širenja infekcije zahvaćeni jajovodi nastaju bolovi i nelagoda u donjem dijelu trbuha, koji mogu biti praćeni pojačanim iscjetkom iz rodnice, bolovima kod spolnog odnosa, općim lošim osjećanjem, mučninom ili povraćanjem, nepravilnim krvarenjima, kao i povišenom temperaturom (pelvic inflammatory disease - PID). Kod duljeg trajanja infekcije i daljnjeg širenja bakterija nastaju upala zglobova, pri čemu je prije svega zahvaćen zglob koljena (gonarthritis), generalizirani osip i vrlo rijetko upala moždanih ovojnica, perihepatitis ili endokarditis. U postavljanju dijagnoze gonoreje, najčešće nije dostatan ginekološki pregled. Gonokoki se veoma rijetko mogu prikazati u nativnom preparatu pri mikroskopskom pregledu. U sumnjivim slučajevima uzimaju se brisevi i radi kultura bakterija, rjeđe imunofluorescentni test ili indirektni test hemaglutinacije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Čarolija okusa na vašem blagdanskom stolu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije