Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što učiniti ako se probudite umorni?

Što učiniti ako se probudite umorni?

Što učiniti ako se probudite umorni?
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.07.2016.
  • Broj pregleda: 356
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako ste se probudili umorni, najgore što možete učiniti je odugovlačiti s ustajanjem. Tih nekoliko minuta u krevetu će vam se činiti predivnima, ali će vas učiniti još umornijima. San više nije kvalitetan i dubok pa vam je u svakom slučaju bolje da ustanete. Osim toga, tijelo već počinje ulaziti u drugi ciklus spavanja kojeg ćete prekinuti jer morate. To će rezultirati razdražljivošću, tjeskobom i manjkom energije tijekom cijelog dana. Što je onda najbolje za učiniti ako se probudite umorni?

Popijte veliku čašu vode

Svaki put kada se probudite umorni i ne izlazi vam se iz kreveta popijte veliku čašu hladne vode. Čak i blaga dehidracija može uzrokovati umor, a tijekom spavanja tijelo izgubi oko 1.5% vode. Manjak vode može pogoršati raspoloženje, smanjiti razinu energije, koncentraciju, pamćenje i fokus. Čak i najjednostavniji zadaci i problemi će vam se činiti nerješivima. Čim otvorite oči popijte veliku čašu vode, a učinak će biti još bolji ako ju pomiješate s malo soka od limuna. Vodu pogotovo popijte ako ujutro pijete kavu jer kava dehidrira.

Pripremite alkalnu vodu koja potiče mršavljenje i uklanja umor!

Pustite glazbu

Uobičajeno iritirajuće zvono alarma zamijenite glazbom koju volite. Mozak otpušta dopamin tijekom slušanja glazbe. Ako ćete slušati omiljenu glazbu čim se probudite, zagarantirat ćete sami sebi dobar dan i dobro raspoloženje. Neka glazba koju slušate bude pozitivna i vesela.

Tuširajte se hladnom vodom

Tuširanje vrućom vodom vam se može činiti boljim, ali vas vruća voda neće razbuditi. Nakon buđenja vam treba osvježenje. Čim ustanete iz kreveta pođite pod hladan tuš jer su istraživanja pokazala da hladan tuš brzo povećava razinu energije, popravlja raspoloženje i koncentraciju.

Ako vam nije ugodno tuširati se hladnom vodom, tuširajte se mlakom vodom i zadnjih 30 sekundi tuširanje završite hladnom vodom. Hladna voda će proširiti kapilare, potaknuti cirkulaciju krvi i povećati razinu energije.

Jeste li umorni, boli vas glava i ne možete se fokusirati? Candida je mogući uzrok!

Otvorite prozore

Umjesto spremanja u tamnoj i mračnoj sobi, otvorite prozore i dopustite svjetlosti ulazak u prostoriju. Na taj način tijelu šaljete signal da je vrijeme za ustajanje. Ako ustajete prije izlaska sunca, upalite kućno svjetlo ili lampu jer su istraživanja pokazala da i umjetno svjetlo ima pozitivno djelovanje na razinu energije, pamćenje i raspoloženje.

Vježbajte

Vježbanje u jutarnjim satima je možda zadnje na što ćete pomisliti, ali bez sumnje vrijedi. Tjelovježba potiče dotok kisika i nutritivnih spojeva u tkiva, što brzo povećava razinu energije. Ne morate raditi jako intenzivan trening. Ono vam je potrebno je 15 minuta kvalitetnog istezanja. Razmislite i o tome da na posao idete pješke ili barem jedan dio puta prema poslu propješačite. Šetnja na svježem jutarnjem zraku će vas sigurno razbuditi i povećati razinu energije.

Uzmite ova dva sastojaka prije spavanja i nikada se više nećete probuditi umorni!

Popijte kavu

Ako ste još uvijek pospani, popijte kavu kasnije u danu, nekoliko sati nakon ustajanja. Još bolje će biti ako popijete kavu prije popodnevnog odmora i onda odspavate oko 20 minuta. Tijelo tijekom spavanja proizvodi adenozin. To je spoj koji čini da se osjećate umornima, a kava smanjuje razinu tog spoja, što znači da će učinak biti još bolji nakon što se probudite.

Komentari

Najnovije

Najčitanije