Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što učiniti kada ste prehlađeni?

Što učiniti kada ste prehlađeni?

Što učiniti kada ste prehlađeni?
  • Objavljeno: Utorak, 03.03.2015.
  • Broj pregleda: 108
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kad ste bolesni, ponekad je najbolji način djelovanja da posjetite liječnika. Ponekad se ipak možete pobrinuti sami za sebe. Slijedi popis neki od najdjelotvornijih lijekova koji su vam vjerojatno već na raspolaganju u domu.

Pijte dosta tekućine

Održavanje odgovarajuće hidratacije pomaže. Voda, sok, juha ili topla voda s limunom i medom su najosnovniji načini da se sekrecija zadrži pod kontrolom.

Dobro se odmorite

Ako se osjećate loše, to je način na koji vam tijelo poručuje da usporite. Utoplite se i ostanite kod kuće kako bi tijelu omogućili da se usredotoči na čišćenje infekcije (i čuva vas od širenja klica na nekog drugog).

Antihistaminici

Ovi lijekovi ublažavaju upale i pomažu u održavanju otvorenih dišnih putova. Ali, kao i kod svih lijekova, dobro pročitajte upute i pazite da ne pretjerate.

Grgljajte slanu vodu

Nije toliko zabavno kao topla voda s limunom s i medom, ali mnogo je učinkovitije. Ako vas boli grlo ili imate problema s nakupljanjem sluzi, pokušajte grgljati slanu vodu nekoliko puta na dan.

OTC lijekovi

OTC lijekovi mogu biti vrlo učinkoviti u liječenju simptoma prehlade, ali za virusne infekcije i dalje ćete morati posjetiti liječnika. OTC proizvode također treba izbjegavati kod male djece, a čak mogu pogoršati simptome ako se uzimaju više od nekoliko dana ili iznad preporučenih doza. Antibiotici su beskorisni u najboljem slučaju i kontraproduktivni u najgorem slučaju, ako infekcija nije bakterijska.

Vlažan zrak

Disanje toplog, vlažnog zraka može olakšati neugodna zagušenja. Samo budite oprezni da ne udišete pare preblizu izvoru. Možete se ili napariti ili složiti vruću kupku.

Kapi i sprejevi za nos

U biti, manje intenzivna verzija grgljanja slane vode mogu biti kapi i sprejevi za nos. Ako ne možete ili ne želite grgljati slanu vodu, ovo je svakako blaža verzija, a korist je ista.

Pileća juha

Dobra slana juha od povrća i piletine može učiniti čuda kada vas muči prehlada. U svakom slučaju, ispada da majke znaju najbolje kada vam donesu juhu u krevet.

Nježno ispušite nos

Važno je očistiti nos redovito kada ste prehlađeni, ali budite oprezni i nemojte brisati nos previše grubo. Pretjerano puhanje nosa može poslati bakterije u sinuse, što može dovesti do daljnjeg zagušenja i drugih nepoželjnih ishoda.

Uzmite Nurofen Cold and Flu

Nurofen Cold and Flu filmom obložene tablete pripadaju skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova i antireumatika. Sadrže kombinaciju dviju djelatnih tvari - ibuprofena (nesteroidni antireumatik) i pseudoefedrina (dekongestiv).

Lijek Nurofen Cold and Flu namijenjen je za ublažavanje simptoma obične prehlade i gripe praćene kongestijom. Djeluje tako da ublažava bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju i grlobolju, smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu i otklanja začepljenost nosa i sinusa. 


 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije