Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ugrize li zmija, otrov se nikako ne smije isisavati

Ugrize li zmija, otrov se nikako ne smije isisavati

Ugrize li zmija, otrov se nikako ne smije isisavati
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2009.
  • Broj pregleda: 846
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon ugriza žrtvu treba poleći te imobilizirati ranjeni ud, potom hitno, no bez panike, potražiti liječničku pomoć, a ugriženom ne dati piti.

Napadi i ugrizi riđovke i poskoka, dviju najotrovnijih europskih zmija, najčešći su u proljeće, upozoravaju stručnjaci. Naime, u svibnju zmije mijenjaju "košuljicu" te su poluslijepe zbog čega napadaju gotovo bez povoda, a njihov otrov, "odležao" od zime, osobito je jak te ubija za manje od 24 sata. Ipak, zmije se više boje ljudi nego oni njih, tako da će ugristi samo ako su ugrožene. Ugrize li vas, najvažnije je utvrditi je li otrovna ili nije. Za razliku od neotrovnih, europske otrovne zmije imaju trokutastu glavu i uske eliptične oči. Naše se otrovnice razlikuju od neotrovnica i oblikom tijela, koje je kratko i zdepasto, za razliku od neotrovnica čija su tijela tanka i izdužena. Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem.

No, sumnjate li na zmiju otrovnicu, ugriženog treba poleći istog trena, a ranjenu ruku ili nogu imobilizirati ulagom. Mirovanje je od presudne važnosti kako se otrov ne bi proširio po tijelu. Ranu treba smjesta isprati vodom i dezinficirati.

Strogo je zabranjeno stezanje, zarezivanje ili zagrijavanje rane, kao i isisavanje krvi iz rane jer bi moglo otrovati onog koji isisava ako ima i najmanju ranicu u ustima. Žrtvi ne treba dati piti jer se tako ubrzava metabolizam i cirkuacija, a time i širenje otrova. Potom potražite hitnu liječničku pomoć i to najduže u roku od dva do tri sata nakon ugriza. Pritom učinite sve potrebno kako bi ugriženi ostao smiren i pribran jer panika može voditi u šok, a time i brže širenje otrova krvotokom.

Za šetanja prirodom najbolje je biti odjeven u zatvorene cipele i duge hlače te uvijek prvo pogledati mjesto za koje se namjeravate prihvatiti rukom te gledati gdje stajete. Ljutice se mogu naći na kamenju gdje se često sunčaju ili ispod kamenja gdje imaju skrovišta. Mogu se naći i na drveću gdje vrebaju ptice ili se griju na njegovim granama.

Zmije su najopasnije nakon zimskog mirovanja, tijekom prvog lova jer dugo nisu ispuštale otrov. Također dodatno su opasne jer se u proljeće legu mladi.

Zdrav, odrastao čovjek u dobroj formi čak i bez protuotrova ima dobre šanse da preživi ugriz otrovnice. Najvažnije je hitno potražiti pomoć liječnika.

Ni u kojem slučaju ne pokušavajte ubiti, uhvatiti ili odgurnuti zmiju. Tako povećavate vjerojatnost da će vas zmija ugristi braneći se od takvog napada.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije