8 posljedica nezdrave prehrane na zdravlje i ljepotu

8 posljedica nezdrave prehrane na zdravlje i ljepotu

8 posljedica nezdrave prehrane na zdravlje i ljepotu
  • Objavljeno: Subota, 14.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoji niz različitih načina na koje štetimo tijelu kao što je prekomjeran unos masti, kalorija, procesuirane hrane, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola. Tijelo nam neprestano daje signale prema kojima možemo zaključiti vodimo li život kakav bismo trebali ili nešto trebamo promijeniti. Ako imate nezdravi životni stil, velika je vjerojatnost da će vam tijelo poslati niz signala prema kojima ćete to moći zaključiti.

Provjerite što vam tijelo govori!

Oštećena kosa

Neke osobe imaju prirodno lijepu i zdravu kosu, dok neki nisu toliko sretni. Iako genetika utječe na izgled kose, definitivno nije jedini faktor. Zdravlje i izgled kose su usko povezani s onim što jedete. Ako je vaša prehrana nezdrava, prvo što će ispaštati su folikule vlasi. Dijete koje se temelje na niskom unosu kalorija mogu uzrokovati manjak niza vitamina i minerala što uzrokuje suhoću i oštećenost kose. Manjak esencijalnih masnih kiselina, vitamina C, cinka i željeza su najčešći uzročnici oštećene i suhe kose.

Bore

Bore su neizbježne, ali bez sumnje možete utjecati na to koliko brzo ćete ih početi dobivati. Izbjegavajte sve faktore koji ubrzavaju proces starenja kao što su pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola. Za prevenciju prijevremenih znakova starenja je ključno povećati unos vitamina A, C, D i antioksidacijskih spojeva kao što su flavonoidi i karotenoidi.

Pripremite smoothie za lijepu i sjajnu kožu!

Nezdravi zubi i desni

Ako ste primijetili da vam zubno meso krvari ili vas zubi bole, velika je vjerojatnost da se unutar vašeg tijela događa nešto što vam ne odgovara. Pušenje, nezdrava prehrana i previše alkohola ostavljaju neželjene posljedice na zdravlje usne šupljine. Iako pušenje ozbiljno šteti zubima, šećer je i dalje najštetniji. Prekomjeran unos šećera oštećuje caklinu i povećava rizik od propadanja zubi i zubnog mesa. Izbjegavajte šećer i povećajte unos vitamina C koji može ublažiti naticanje i krvarenje zubnog mesa.

Naglo debljanje ili mršavljenje

Neobjašnjivo mršavljenje je obično rezultat nezdrave prehrane i nedovoljnog unosa nutritivnih spojeva, dok je naglo debljanje najčešće posljedica manjka fizičke aktivnosti i prekomjernog unosa hrane s niskom nutritivnom vrijednošću. Naglo mršavljenje također može biti posljedica konzumacije droga.

Provjerite koji su još razlozi naglog mršavljenja!

Probavne smetnje

Ako često imate probavne smetnje kao što je usporen rad probavnog sustava, žgaravica, dijareja ili zatvor, velika je vjerojatnost da vaša prehrana nije zdrava i uravnotežena. Ovaj problem je vrlo često posljedica nedovoljnog unosa vlakana. Muškarcima se preporuča unos 38 grama vlakana dnevno, a ženama oko 25.

Oslabljen imunološki sustav

Ako ste često bolesni, svakako biste trebali obratiti pažnju na svoje životne navike. Možda vaša prehrana nije zdrava, moguće je da previše intenzivno vježbate ili nedovoljno spavate. Za nesmetan rad imunološkog sustava je potrebno jesti zdravo, dovoljno spavati i zadovoljiti potrebu tijela za vitaminima i mineralima.

Istražite tajne koje jamče jak imunitet!

Sporo zacjeljivanje rana

Ako ste primijetili da vam rane sporo zacjeljuju, svakako obratite pažnju na prehrambene navike. Povećajte unos esencijalnih masnih kiselina, vitamina A, B12 i C. Hrana koju jedete mora sadržavati nutritivne spojeve koje tijelo može koristiti za liječenje rana.

Manjak koncentracije

Manjak koncentracije je najčešće posljedica nedovoljne količine sna i povećane razine stresa. Ako je vaša koncentracija slaba bez obzira na to koliko spavate i jeste li opušteni ili ne, moguće je da ne unosite dovoljno hranjivih tvari, naročito omega 3 masnih kiselina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije