Čokolada kao afrodizijak

Čokolada kao afrodizijak

Čokolada kao afrodizijak
  • Objavljeno: Petak, 11.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kakao je ljubavni tonik poznat još iz doba Montezume II, koji pio pedesetak šalica dnevno prije posjete svom haremu od šesto žena.

1502. godine Kolumbova posada donosi kakao natrag u Europu, a 1550. godine redovnici dolaze na ideju dodavanja šećera i vanilije, što dovodi do onoga što danas smatramo čokoladom. U 19. stoljeću liječnici preporučuju čokoladu za povećanje libida, a ona je i do danas poznata po svojoj sposobnosti da raspiruje strasti.

Kakao se smatra afrodizijakom, antioksidantom, diuretikom, laksativom, stimulansom živčanog sustava i namirnicom. Kakao povećava razinu serotonina i endorfina u tijelu. To daje kratkoročni nalet energije. Kada se konzumira u svojoj cjelini, sirov, koristan je za zube, jer sadrži tanin koji sprječava kvarenja zuba.

Kakao također sadrži feniletilamin, spoj koji se prirodno pojavljuje u mozgu u tragovima. Taj spoj  se otpušta kada smo zaljubljeni i tijekom orgazma. Kakao također sadrži teobromin, spoj koji proširuje koronarne arterije, čime se povećava dotok krvi u srce. Većina komercijalnih čokolada danas ima nizak udio kakaa, a sadrže šećer i hidrogenizirano ulje. Sadrže mnoge sastojke, uključujući vitamin E, B kompleks vitamina, krom, bakar, željezo, magnezij, fosfor, kalij, aminokiseline (arginin, fenilalanin, triptofan, tiramin, tirozin), feniletilamin, anandamid, dopamin, serotonin, ksantini (kofein, teobromin, trigonelin), flavonoide (epikatehin, katehin, procianidin), eterična ulja, saharozu, glukozu, tanine i prirodne šećere. U svojem prirodnom obliku, čokolada se smatra gorkom, toplom, njom upravljaju Mars i Uran, a odgovara joj element vatre.

Čokolada potiče feniletilamin i serotonin koji se prirodno pojavljuju u ljudskom mozgu kada smo sretni i kada osjećamo ljubavi, strast i / ili požudu. Uzrokuje brzu promjenu raspoloženja, povećanje krvnog tlaka, broja otkucaja srca i izaziva osjećaj blagostanja, koji graniči s euforijom koja se obično povezuje sa zaljubljenošću (ili požudom). Ovaj fenomen je znanstveno uočen, tako da nije nerazumno pretpostaviti da su vjerojatno ti efekti bili povod za reputaciju čokolade kao afrodizijaka. Obje tvari također mogu biti blago zarazne, što vjerojatno objašnjava zašto su neki pravi ovisnici o čokoladi.

Nedavna istraživanja pokazuju da su žene osjetljivije na učinke feniletilamina i serotonina od muškaraca, mada je poznati ljubavnik Casanova jeo čokoladu prije svojih osvajanja. Nazivanje čokolade afrodizijakom može biti zbog njenog oponašanja osjećaja ljubavi ... Dakle, afrodizijak ili ne, ako želite nečiju vječnu odanost, redoviti darovi čokolade možda upale!

Zdravstvene koristi tamne čokolade

Tamna čokolada je dobra za srce. Svakodnevne male količine čokolade mogu pomoći održati srce i krvožilni sustav zdravim.

Snižava krvni tlak

Istraživanja su pokazala da konzumiranje malih količina tamne čokolade svakodnevno može smanjiti krvni tlak kod osoba s visokim krvnim tlakom.

Snižava kolesterol

Tamna čokolada se također pokazala dobrom za smanjenje LDL kolesterola (loš kolesterol) i do 10 posto.

Čokolada koristi jer:

  • ima dobar ukus
  • stimulira proizvodnju endorfina, što pruža osjećaj sreće
  • sadrži serotonin, koji djeluje kao antidepresiv
  • sadrži teobromin, kofein i druge tvari koje djeluju kao stimulansi

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije