Čudesne Japanke: 5 tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže
Japanska spisateljica Naomi Moriyama autorica je knjige 'Japanese Women Don’t Get Old or Fat' ('Japanke ne stare i ne debljaju se') u kojoj su otkrivene tajne dugovječnosti i vječne mladolikosti 'čudesnih' Japanki. Žene u Japanu hrane se izrazito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija.
"Stanovnice Japana posljednjih 25 godina drže svjetski rekord kao žene s najdužim životnim vijekom, a u prosjeku žive 84 i pol godine. Uz to, gotovo nikada se ne udebljaju"
Njihova prehrana većinom se sastoji od riba, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i anti-age učinak zbog čega Japanke uvijek izgledaju mladoliko.
Naomi Moriyama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne udebljaju i žive najduže:
1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilane ribe, zdjelice riže, kuhanog povrća, juhe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svijetu, a čine samo dva posto svjetske populacije.
Provjerite je li prehrana prema krvnoj grupi - mit ili dobra ideja!
2. Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto kruha Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu, alge, juha, mladi češnjak, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.
3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.
4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune zdjelu do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.
5. 'Tjelovježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju', zaključuje Naomi Moriyama u svojoj knjizi.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345