Datulje štite zdravlje srca i smanjuju rizik od nastanka raka!

Datulje štite zdravlje srca i smanjuju rizik od nastanka raka!

Datulje štite zdravlje srca i smanjuju rizik od nastanka raka!
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Datulje se za poboljšanje zdravlje cjelokupnog organizma konzumiraju već tisućljećima, ali su znanstvenici tek posljednjih nekoliko desetljeća počeli proučavati njihova ljekovita svojstva. Datulje su pristupačne, ukusne i vrlo ih je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Štite zdravlje srca

Svakodnevnom konzumacijom datulja možete regulirati razinu triglicerida i lipida u krvi. Datulje su odlične za regulaciju hormona stresa, a istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od nastanka ateroskleroze koja povećava rizik od nastanka aneurizme, srčanog i moždanog udara.

Smanjuju rizik od nastanka kancerogenih stanica

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje svakodnevno konzumiraju oko 50 grama datulja imaju manji rizik od nastanka različitih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva. Datulje su jako dobar izvor vlakana i polifenola koji potiču rad probavnog sustava.

Pripremite smoothie od borovnica i datulja!

Imaju odlična nutritivna svojstva

Datulje su jako dobar izvor različitih nutritivnih spojeva i odličan su izvor vlakana. Jedna porcija datulja (100 grama) sadrži oko 20% preporučene dnevne doze vlakana. Datulje su jako dobar izvor vitamina, naročito vitamina B5, B6, folne kiseline, niacina i vitamina A.

Imaju odlično antioksidacijsko djelovanje

Jedno istraživanje je pokazalo da su datulje odličan izvor polifenola i antioksidanata. Znanstvenici su ustanovili da mogu smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka, osteoporoze i dijabetesa tipa 2.

Poboljšavaju zdravlje reproduktivnog sustava

Nekoliko istraživanja je pokazalo da datulje mogu poboljšati zdravlje reproduktivnog sustava. Znanstvenici su ustanovili da datulje mogu smanjiti rizik od nastanka neplodnosti, poboljšati kvalitetu i koncentraciju spermija.

Popijte smoothie od datulja i meda!

Smanjuju rizik od nastanka komplikacija tijekom trudnoće

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da trudnice koje svakodnevno jedu oko 6 datulja, imaju značajno manji rizik od nastanka prijevremenog poroda ili pobačaja. Zahvaljujući visokom udjelu vitamina i minerala, datulje mogu smanjiti rizik od nastanka urođenih poremećaja kod djeteta.

Kako konzumirati datulje?

Datulje možete jesti i kao grickalice. Možete ih dodati u voćne salate, smoothie, pahuljice, džemove ili kompote. Datulje su odlične za izradu deserata, a možete ih dodati i u salate, juhe i složence.

Pripremite tortu od datulja i đumbira!

Mjere opreza

Datulje sadrže puno šećera i mogu uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi. Nemojte pretjerivati s unosom datulja, naročito ako želite izgubiti suvišne kilograme.

Zbog visokog udjela vlakana datulje mogu uzrokovati probavne smetnje, naročito ako niste naviknuti na povećan unos vlakana.

Stručnjaci preporučuju da datulje ne dajete novorođenčadi jer se teško probavljaju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije