Ovo voće štiti srce, poboljšava kvalitetu sna i potiče probavu!

Ovo voće štiti srce, poboljšava kvalitetu sna i potiče probavu!

Ovo voće štiti srce, poboljšava kvalitetu sna i potiče probavu!
 • Objavljeno: Četvrtak, 26.05.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kivi je nutritivno vrijedno voće koje sadrži mali udio kalorija. Brojna istraživanja su pokazala da povećanjem unosa voća i povrća možete poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i različitih vrsta raka.

Poboljšava zdravlje srca

Kivi je jako dobar izvor vlakana i kalija koji štite zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Povećanje unosa kalija je ključno za prevenciju srčanih bolesti. U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da osobe, koje unose adekvatnu količinu kalija, imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Povećanje unosa kalija je povezano i sa smanjenim rizikom od nastanka moždanog udara, smanjenja mišićne mase i manjim rizikom od nastanka bubrežnih kamenaca.

Pripremite smoothie od grejpa, kivija i jabuka!

Poboljšava kvalitetu sna

Istraživanja su pokazala da kivi može poboljšati kvalitetu sna kod odraslih starijih osoba koje imaju problema sa spavanjem. Kivi umiruje, što olakšava osobi da zaspi, a istovremeno poboljšava kvalitetu sna i smanjuje rizik od učestalog buđenja tijekom noći.

Potiče rad probavnog sustava

Brojna istraživanja su pokazala da kivi ima blago laksativno djelovanje. To znači da se može koristiti za prevenciju probavnih tegoba i smetnji, naročito zatvora.

Kivi poboljšava zdravlje kože

Kivi je odličan izvor vitamina C koji je neophodan za održanje stabilne razine kolagena. Kolagen je spoj koji poboljšava izgled kože i smanjuje rizik od nastanka raznih kožnih bolesti i prijevremenih znakova starenja. Vitamin C ima antioksidacijsko djelovanje i smanjuje oštećenja kože uzrokovana suncem, zagađenjem i dimom.

Popijte smoothie od meda i kivija!

Regulira razinu krvnog tlaka

Zahvaljujući visokom udjelu kalija, kivi je odličan za regulaciju razine krvnog tlaka, vodećeg faktora rizika za nastanak bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.

Kivi ima odlična nutritivna svojstva. Jedan kivi srednje veličine sadrži:

 • 42 kalorije
 • 0.8 grama proteina
 • 0.4 grama masti
 • 2.1 gram vlakana
 • 64 miligrama vitamina C
 • 3 mikrograma vitamina A
 • 0.2 mikrograma željeza
 • 252 miligrama kalija
 • 17 mikrograma folne kiseline.

Najbolje od svega je što kivi možete vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Možete ga dodati u smoothie, voćnu salatu ili poslužiti uz desert.

Mjere opreza

Neki lijekovi za srčane bolesti mogu uzrokovati povećanje razine kalija u krvi. U kombinaciji s kivijem, razina kalija može postati opasno visoka. Ako uzimate lijekove za srčane bolesti, posavjetujte se s liječnikom prije početka konzumiranja kivija ili drugih namirnica s visokim udjelom kalija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije