Dijabetes - pomoć u namirnicama i u preparatima

Dijabetes - pomoć u namirnicama i u preparatima

Dijabetes - pomoć u namirnicama i u preparatima
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Namirnice

Crveni luk

Zbod sadržaja spoja glikokinina i spojeva bogatih sumporom koji djeluju blagotvorno na održavanje elastičnosti krvnih žila, crveni se luk preporučuje sirovi i kuhani u prehrani dijebetičara. Značajne su i količine kvercitina u crvenom luku.

Kivi

Opet se preporučuje zbog visokog sadržaja vitamina C i kvercitina. Djelovanje vlakana topivih u vodi koja se nalaze u kiviju, pomaže kod zatvora koji se vrlo često javljaju kod dijabetičara.

Grah

U prehrani bolesnika oboljelih od dijabetesa se nastoji uvrstiti u jelovnik kao ugljikohidratna hrana jednom do dva puta tjedno za ručak jer djeluje na stabilizaciju inzulina u krvi. Značajne su studije objavljene od strane američkog liječnika James-a Andersona. Grah sadrži veliku količinu minerala u optimalnom odnosu, pa is toga blagotvorno djeluje kod dijabetičara u uspostavljanju fizičke i psihićke ravnoteže.

Saznajte koji su osnovni koraci za prevenciju dijabetesa!

Povoljniji je omjer natrij/kalij, te kalcij/fosfor kod graha u usporedbi s mesom. Grah je dobar izvor magnezija, minerala koji djeluje povoljno u sprječavanju nastanka i ublažavanju posljedica stresa. A sam grah potiče enokrinu i egzokrinu funkciju organa gušterače ili pankreasa. Međutim, iz razloga što sadrži gotovo 60% ugljikohidrata, kod dijabetičara treba paziti da se ostali ugljikohidrati (npr. kruh, krumpir...) zamjene u glavnom obroku grahom. Obično se dijabetičarima daje kuhani grah u zrnu (ako uz dijabetes ne postoje problemi sa želucem i/ili crijevima) začinjen lagano probavljivim uljem (najbolje je koristiti maslinovo kvalitete extra vergine). Ovakav se obrok dobro može nadopuniti salatom od svježe narezanog kupusa, začinjenom istom vrstom ulja i s malo limuna. Tako se dobiva i određena količina vitamina C kojeg u suhom grahu nedostaje.

Borovnica

Ovo bobičasto voće spada u plave namirnice koje sadrže u posebnu vrstu bioflavonoida (antociane), tvari koje poboljšavaju cirkulaciju jer jačaju i čine elastičnima stijenke krvnih žila. Posjeduju prirodni laksativni učinak i djelotvorno su sredstvo u borbi protiv opstipacije ili zatvora. Zbog toga djeluju tonizirajuće i oslobađaju organizam od otrova i štetnih metabolita koji se uvelike nakupljaju kod dijebetesa.

Borovnice su bogate kalijem te olakšavaju cirkulaciju i pomažu u normaliziranju krvnog pritiska. Kalij se uz natrij, gubi iz organizma kod dijabetičara jer oni povećano gubime tekućinu. Stoga borovnice djeluju izuzetno povoljno jer održavaju hidriranost, acido-baznu i elektrolitsku ravnotežu kod osoba pogođenih dijabetesom.

Orah

Zbog sadržaja magnezija i visoko vrijednog antioksidansa vitamina E, te zbog sadržaja inozitola ova se namirnica preporuča u količini od 4-6 plodova dnevno. Korisna je u suzbijanju dijebetesom uzrokovane neuropatije. Velike količine vitamina E i magnezija (oko 150 mg/100g), djeluju antioksidativno i povećavaju snagu organizma.

Isprobajte bilje i začine za bolju kontrolu dijabetesa!

Maslinovo ulje

Zbod visokog sadržaja antioksidansa, ekstra djevičansko maslinovo ulje preporuča se u prehrani dijebetičara i smatra se prvom namirnicom izbora. Posebno se to odnosi na jedinstvene spojeve prisutne u maslinovom ulju polifenole, skvalen. Beta-karoten koji predstavlja polaznu tvar u našem organizmu za sintezu vitamina A, jednog od najpoznatijih antioksidacijskih i antikanceroznih spojeva, subija štetne oksidacijske procese u organizmu pogođenom dijabetesom.

Krumpir

Krumpir kuhan u kori s malo vode zadržava sve sastojke u sebi, čak i vitamin C. Kao namirnica bogata ugljikohidratima moglo bi se pretpostaviti da ga treba izbaciti iz prehrane dijebetičara. To nipošto nije točno. Krumpir kuhan u kori izvrstan je izbor za nadopunu prehane dijebetičara i nema visoki glikemijski indeks (indeks povećanja glukoze u krvi neposredno nakon konzumacije). Za razliku od ovako pripremljenog krumpira, pire krumpir nikako se ne smije ponuditi dijabetičarima ali ni onima koji su dijebetesu skloni, jer posjeduje izuzetno visoki glikemijski indeks.

Integralna riža

Riža se smatra glavnim izvorom polisaharida škroba, ali ona predstavlja i dragocjeni izvor proteina biljnog podrijetla. Osim toga sadrži minerale poput magnezija koji je blagotvoran za čitav niz biokemijskih procesa, a posebno se navodi kao "anti-stresni" mineral.

Posebno valja naglasiti sadržaj vitamina B - skupine u riži (B1, B2 i PP). Integralna riža koja nije polirana sadrži oko tri puta više nikotinske kiseline, tiamina, i oko 60% više folne kiseline u odnosu na poliranu bijelu rižu. Kod oboljelih od dijabetesa, vidjelo se da jako povoljni utjecaj ima lipoična kiselina sadržana u riži.

Saznajte koji su suptilni znakovi dijabetesa!

Soja

Sojini su proteini iskoristivi kao i proteini mesa, mlijeka i bjelanjka i to je veliki izuzetak u biljnom svijetu. Lipidi soje, odnosno sojino ulje vrlo je probavljiva namirnica (gotovo 95%), a ugljikohidrati sadržani u soji (većinom granični dekstrini), ne utječu na povećanje glukoze u krvi i na dodatno luženje insulina. Stoga se soja uvelike preporučuje u prehrani dijabetičara.

Zeleni čaj

Listići koji se osuše bez prethodne fermentacije sirovina daju tzv. zeleni čaj. Prerada zelenog čaja bazira se na tretiranju u pari svježe ubranog čaja u kratkom vremenu pri čemu se zaustavlja fermentacija i listovi zadržavaju zelenu boju. Zbog izostajanja faze fermentacije u listićima zelenog čaja ostaje više prirodnih spojeva, kao najvrjednijih sastojaka, tako se zeleni čaj uvelike koristi za toniziranje organizma, pročišćavanje jetre i krvi općenito, a suzbija i pojedine fosforilacijske procese koji mogu biti preteča upalnih procesa kod dijabetesa na krvnim žilama oka. Kod tih se bolesnika preporučuju dvije šalice zelenog čaja dnevno.

Cimet

U doba velikih geografskih otkrića cimet je bio vredniji od zlata, a od njega se koristi aromatična kora, naviše za pripremu kolača i likera. Za cimetovu koru se smatra da pomaže kod slabe peristaltike i kod upale crijeva, te trovanja hranom i kod dijabetesa.

Bosiljak, ružmarin i kadulja

Te mediteranske biljke sadrže ružmarinsku kiselinu, spoj koji djeluje protuupalno. Kako se u dijabetesu stvaraju razna upalna žarišta, upotrebom ovih začina umanjuju se posljedice i povećava se tonus krvnih žila.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije