Dijabetes - pomoć u namirnicama i u preparatima

Dijabetes - pomoć u namirnicama i u preparatima

Dijabetes - pomoć u namirnicama i u preparatima
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Preparati

Krom pikolinat

Krom pikolinat je biološki aktivni oblik kroma poznat po svojoj dobroj asimilaciji iz probavnog trakta u krv. Krom potiče razgradnju šećera i masti i povećava tonus mišića. Krom pomaže inzulinu u uspostavljanju normalne razine šećera u krvi.

Znanstvenici smatraju da je uloga kroma u prvom redu nutritivna, a ne farmakološka, tako da se može upotrebljavati i u prevenciji nastanka dijabetesa.

Studije provedene na bolesnicima oboljelim od dijabetesa koji su koristili krom pikolinat u svakodnevnoj prehrani, pokazale su slijedeće:

  • a) značajno smanjenje (gotovo normalizaciju) šećera u krvi bolesnika
  • b) regulaciju lučenja inzulina i stvaranja kolesterola
  • c) normalizaciju glikemijskog indekasa dva sata nakon obroka.

Znanstvena skupina u SAD-u okupljena oko Dr. Richarda Andersona pokazala je da krom ne djeluje samo na smanjenje šećera u krvi, već da uspostavlja normalne razine šećera u osoba koje su hipoglikemične, odnosno imaju stalnu prisutnost nižih vrijednosti šećera u krvi. Dakle, krom možemo smatrati svojevrsnim regulatorom nivoa glukoze u organizmu. U namirnicama krom najviše ima u mesu i biljnim uljima.

Cink

Mineral koji potiče obrambeni potencijal našeg organizma. Važan je kod dijabetičara jer sudjeluje u stabilizaciji i stvaranju inzulina. Cinka ima najviše u mesu i plodovima mora, a kao prepart danas se najviše koristi u obliku cink-glukonata. Dovoljna je jedna tableta cinka od 15-25 mg dnevno za održavanje normalnih razina cinka u krvi.

Vitamin A, vitamin C i vitamin E

Svi su redom antioksidansi i najbolje su njihove vitaminske kombinacije. Dijabetičari vrlo lako gube vitamin C i stalno postoji opasnost nedostatka tog vitamina kod bolesnika. Vitamin A je djelotvorniji ako se uzima u kombinaciji sa vitaminom C i vitaminom E. Oni "štite" vitamin A od oksidacije, a ova kombinacija A, C i/ili E može se naći osim u preparatima i u agrumima, dinji, žutanjku, u uljima koja su dobivena hladnim prešanjem i u pšeničnim klicama. Osim toga na apsorpciju vitamina A blagotvorno djeluje i vitamin B sadržan uglavnom u pivskom kvascu, integralnim žitaricama, mlijeku, jogurtu. Za "dobar" prijenos vitamina A u našem organizmu "brinu" se nezasićene masne kiseline koje služe kao njegovi transporteri, a sadržane su u biljnim uljima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije