Ideja za ručak: Domaći pljukanci u jednostavnom i brzo gotovom umaku od rajčice

Ideja za ručak: Domaći pljukanci u jednostavnom i brzo gotovom umaku od rajčice

Ideja za ručak: Domaći pljukanci u jednostavnom i brzo gotovom umaku od rajčice
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pljukanci su tradicionalna ručno rađena tjestenina koja se najčešće priprema u Istri i nekim dijelovima Slovenije. Vrlo ju je jednostavno napraviti jer priprema ne zahtijeva nikakvo posebno umijeće niti kulinarsku opremu, već samo sastojke, ruke i malo dobre volje.

Nastali su kao domišljata ideja tamošnjeg siromašnog stanovništva koje je raspolagalo samo s osnovnim namirnicama poput brašna, soli i vode i pronalazilo načine kako se prehraniti. Ostali su dio hrvatske kulinarske tradicije tijekom dugog niza godina i danas su jedan od najpoznatijih oblika tjestenine istarskog kraja. Poslužuju se s raznim umacima kao što je umak od šparoga, tartufa ili juneći gulaš, na primjer. U nastavku pročitajte recept za domaće pljukance s jednostavnim, a ukusnim umakom od rajčice.

Sastojci:

Za pljukance:

  • 200 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 ml kipuće vode

Za umak od rajčice:

  • 4 svježe rajčice (ili 1 konzerva pelata od rajčice)
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • listovi svježeg bosiljka

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte kipuću vodu i zamijesite tijesto za pljukance. Mora biti malo tvrđe kako se ne bi raspali tijekom kuhanja.
  2. Kada tijesto postane glatko, oblikujte ga u kuglu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
  3. Za to vrijeme na maslinovom ulju propirjajte luk, a zatim i češnjak dok ne zamiriši. Na to dodajte ili nasjeckane rajčice ili pelate i kuhajte još 20ak minuta ili dok se rajčice ne raspadnu a umak dobije željenu gustoću.
  4. Začinite umak i dodajte mu bosiljak te ga stavite sa strane.
  5. Tijesto podijelite na 4 dijela i svaki dio razvaljajte na 2 cm debeli dugi valjak. Valjak režite na komadiće duljine jednog centimetra i protrljajte ga u pobrašnjenim dlanovima. Na taj ćete način dobiti oblik karakterističan za pljukance. Ponovite postupak dok ne potrošite tijesto.
  6. Pljukance kuhajte u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu, nakon toga ih prelijte umakom i po želji pospite parmezanom.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije