Intervju: Poznati food blogger Darko Kontin otkriva male tajne kulinarstva!

Intervju: Poznati food blogger Darko Kontin otkriva male tajne kulinarstva!

Intervju: Poznati food blogger Darko Kontin otkriva male tajne kulinarstva!
  • Objavljeno: Srijeda, 27.12.2017.
  • Broj pregleda: 977
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Darko Kontin

Ovo je vrijeme u kojem kuhinja postaje središte svakog doma. Primamljivi mirisi se šire prostorijama, a ukusna jela su glavna tema razgovora. Iako neki sramežljivo dijele svoje recepte, Darko Kontin je s nama podijelio čak dva, otkrio nam je neke kulinarske trikove i objasnio kako izgleda život jednog food bloggera u usponu.

1. Kako biste opisali svoj posao? Čime se bavite?

Bavim se turizmom, točnije iznajmljivanjem obiteljskog smještaja na otoku Pašmanu, razvojem turističkih aplikacija te pisanjem o turističkim temama na jednom blogu. A uz to se, iz ljubavi i hobija, bavim kuhanjem, isprobavanjem recepata i fotografiranjem jela što sam sve zaokružio kroz jedan blog o hrani.

2. Kako je započela vaša priča? Planirano ili? Što vas je potaknulo na pisanje bloga?

Pokretanje bloga je bilo spontano, na nagovor prijateljice. Sve je krenulo s ciljem da ne objavljujem fotke hrane na Facebook, već da za njih postoji online baza. A kako samo fotka hrane bez recepta nema nekog smisla počeo sam za jela koja sam isprobao i pisati recepte, i tako je to sve krenulo.

3. Može li se živjeti od tog posla?

Odgovor je i da i ne. Ima bloggera koji isključivo žive od bloga i jako su uspješni u tome. Dok ja na svoj i dalje gledam kao na hobi koji jako volim. Nekada mi ta ljubav bude i isplativa. Ali za sada još uvijek ne bih pokušavao živjeti isključivo od njega.

4. Najdraže slano jelo? Slatko?

Slatko bi bila međimurska gibanica, a slano teško da bi mogao samo jedno izdvojiti. Ali nešto s tjesteninom ili tijestom.

5. Najdraži recept i gdje ga čitatelji mogu pronaći?

Isto vrijedi i za recepte. Nemam najdraži. Kuham ono što mi se određenom trenutku jede tako da mi je svaki recept u trenutku pripreme bio najdraži i po guštu. A kako su se ti gušti mijenjali iz tjedna u tjedan možete vidjeti na blogu Darkova Web Kuharica.

6. Koja je tajna uspješnog kuhara?

Ne bih mogao pričati o tajnama profesionalnih kuhara pošto to nisam, ali za kućnog kuhara koji kuha za sebe i svoje najmilije smatram da je upravo ljubav prema namirnici i hrani ono što je ključno. Jer kada poštuješ namirnicu uvijek ćeš više paziti i više se potruditi da ti nešto dobro uspije. A na kraju će i gušt jedenja te hrane biti veći.

7. Koliko je stresan Vaš posao? Ima li mjesta za strah?

Kada kuham i pripremam objave za sebe vođenje bloga nije stresno. Kuham što mi odgovara, ako mi se svidi i želim to podijeliti s drugima objavim, ako ne jednostavno ne objavim i to je to. A kada pripremam nešto u suradnji s nekim brandom, e onda je to malo drugačije. Uvijek postoji određena doza stresa i čak straha jer ne želiš nikoga razočarati i želiš da su na kraju svi zadovoljni rezultatom.

8. Što ako recept ne ispadne kako ste zamišljali? Kako se onda osjećate? Radite li ponovo dok ne uspijete ili?

Ovisi kako kod kojeg recepta. Bilo je jela koje sam nekoliko puta ponavljao sve dok nije ispalo kako sam zamislio. Rekord mi je 9 ponavljanja jednog jela za dobivanje pravog okusa. A neka probam, i ako mi ne uspiju ili mi se ne svide, a znam odmah i zašto je to tako i da neće ponavljanje pomoći, onda od takvog jela jednostavno odustanem.

9. Ljudi obično imaju problema s dizanim tijestima. Postoji li tajna uspješnog recepta s dizanim tijestom?

Strpljenje je jedina tajna kod tijesta. Ja sam se dugo s njima mučio ali sam shvatio da sam nepotrebno brinuo. Ne treba se bojati tijesta koje se lijepi za prste, ne treba se bojati da se tijesto neće dignuti jer hoće, nekad je to brže, a nekada sporije ako nisu svi uvjeti idealno zadovoljeni, i to je to. Malo strpljenja i bez žurbe kada su tijesta u pitanju i sigurno će uspjeti.

10. Što ako jelo ispadne previše slano? Kako spasiti situaciju?

Ovisi o kojem jelu pričamo. Neka poput jušnih jela se mogu spasiti dodavanjem tekućine, dok neka druga koja se ne mogu tako jednostavno doraditi se ne mogu spasiti. Ali ovisi i o količini presoljavanja. Najbolje krenuti s manjom količinom svih začina pa uz stalno kušanje i dodavanje dobiti željeni okus.

11. Jesu li Vam draži komplicirani ili jednostavni recepti? Koliko ste skloni eksperimentiranju?

Ja sam jako sklon eksperimentiranju. Najkompliciraniji recept je samo skup nekoliko manjih jednostavnih recepata i postupaka spojenih u jedno jelo. Tako da ih se ne bojim ako na kraju obećavaju ukusan ili zanimljiv rezultat.

12. Kako dolazite do novih jela?

Na sve zamislive i nezamislive načine. Puno recepata pronalazim putem interneta i društvenih mreža, dok manji dio isprobavam i putem tiskanih kuharica. A nije mi strano ponekad smisliti i neki autorski recept. Ali to je stvarno rijetko.

13. Ima li dana kada vam se ne da kuhati?

Ima, naravno! Tih dana jednostavno ne kuham. Iako se češće dogodi da mi se kuha, a da nemam inspiracije fotografirati jelo. Pa se u tom slučaju posvetim samo kuhanju i kušanju. Ako mi se jelo svidi, usred degustiranja jela razrađujem i zapisujem plan kako bih doradio to jelo i konačno ga fotografirao neki drugi put.

14. Imate i svoju Web Kuharicu. Što tamo čitatelji mogu pronaći?

Na Web Kuharici se mogu naći sva jela koja sam osobno isprobao i bio zadovoljan njihovim okusima te sam ih zbog toga odlučio i podijeliti sa svim drugim zainteresiranim čitateljima. A od vrsti jela tu ima stvarno svega. Od mesnih jela do veganskih jela, od priloga do glavnih jela.

15. Koliko vremena treba za fotografiranje i obrađivanje slika prije objave recepta?

Prije je to išlo puno brže, a danas ovisi o tome kakvu fotografiju sam zamislio raditi. Ima jednostavnijih setova koji se brže fotografiraju i onih kompliciranijih, gdje zbog određenog elementa u kadru snimanje može duže potrajati. Prosjek je oko 2 do 3 sata po receptu, ali to se često u zadnje vrijeme zna i odužiti.

16. Kako održavate liniju uz toliko kuhanja?

Tko kaže da je uspijem održavati?

17. Što preporučate čitateljima, u ovo blagdansko vrijeme, da bi izbjegli stres oko kuhanja?

Ako vas kuhanje stresira, prepustite kuhaču nekome tko to radi s ljubavlju. A ako ipak kuhanje morate odraditi baš vi, pripremajte jela koja će vas usrećiti pa će i sam proces pripreme tih jela biti manje stresan.

18. Podijelite s nama 2 recepta koja možemo pripremati u ovo blagdansko vrijeme!

Preporučam da isprobate limunovu kremu s voćem i keksima i granolu s maslacem od kikirikija!

Limunova krema s voćem i keksima

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije