Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O jabuci

Budući da je njihova sezona gotovo cjelogodišnja, jabuke su nam dostupne na svakom štandu, svakom dućanu, za zanemarivu cijenu. Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Možda nama ne izgleda baš najatraktivnije, ali su jedna od najboljih namirnica koje bi se trebale ubaciti u svakodnevnu prehranu! An apple a day keeps the doctor away... U slobodnom prijevodu, jabuka na dan, drži doktora van.

Nutricionisti predlažu da godišnje pojedemo barem 30 do 40 kilograma jabuka, a oni koji se ne hrane pravilno, još i više! Jabuka olakšava probavu, a sadrži mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad obrambenog sustava, onemogućuju taloženje masti u jetri i štite od karcinoma.

Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline kao što su jabučna, limunova, mravlja i karbonska.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine. Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije