Kako iskoristiti plod dunje?

Kako iskoristiti plod dunje?

Kako iskoristiti plod dunje?
 • Objavljeno: Srijeda, 20.09.2017.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Imam prekrasan vrt prepun raznovrsnog voća. Jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, kupine, borovnice, maline...i dunje. Uvijek je problem što učiniti s dunjama. Sjećam se kada je moja mama prije mnogo godina radila tzv. kitnkez, nekima poznatiji kao sir od dunja. Osim toga, na pamet mi jedino pada pjesma Doris Dragović „Ti si moja ljubav stara, ti si dunja sa ormara...“.

Istražujući informacije o dunjama, naišla sam na vrlo interesantne činjenice. Na primjer, naziv marmelada potječe od portugalske riječi za dunju – marmeleiro, što dovodi do zaključka da se marmelada u početku radila od dunja.

Sezona branja dunja kreće u rujnu, no iz iskustva govorim da ju ne pokušavate jesti svježu, jer je izrazito trpkog okusa. Svježa se navodno može jesti samo u toplijim krajevima gdje u potpunosti sazrije. Osim što obiluje vlaknima, vitaminom C i E, vitaminima B skupine (tiamin, riboflavin i piridoksin), mineralima poput kalija, bakra, selena, cinka, fosfora, kalcija, željeza i magnezija, 100 grama dunje sadrži samo 57 kalorija. Idealna namirnica za mršavljenje, zar ne?

Naši stari su ih držali na ormaru zbog prekrasnog mirisa i tamo su polako sazrijevale. Nakon što se ubere, plod dunje možemo čuvati otprilike tjedan dana na otvorenom, hladnom mjestu daleko od topline i vlage, a u hladnjaku može izdržati nekoliko tjedana.

Iako neprivlačnog izgleda (nalikuje na dlakavu i izobličenu krušku) dunja je izrazito ljekovita i možemo ju iskoristiti na razne načine:

 • Iako se uglavnom njezin plod jede, njezino cvijeće je također jestivo.
 • Dunju možemo peći i kuhati, pripremati kompote, džemove, marmelade, želee i pudinge.
 • Od sjemenki i lišća možemo napraviti ukusne i ljekovite čajeve.
 • Kuhana dunja je popularna u izradi slastica.
 • U Španjolskoj jedu žele od dunja sa sirom i poslužuju ga kao delikatesu.
 • Može se koristiti u proizvodnji sokova, likera, rakija ili u sušenom obliku.
 • Radi intenzivnog okusa i mirisa, koristi se i u pripremi pite od jabuka.
 • U Velikoj Britaniji u 19. stoljeću je korištena za liječenje astme.

Dunje se odavno koriste u kulinarstvu, a osobno sam isprobala kompot od dunja i, već spomenuti, sir od dunja.

Ovdje pronađite recept za sir od dunja!

Kompot me (kao i prethodni recept) u potpunosti podsjeća na djetinjstvo. Mama bi s terase ubrala nekoliko zrelih dunja, ogulila ih i za tren pripremila ukusan i sladak kompot.

Kompot možete pripremiti prema ovom receptu!

Kada sam saznala da dunja potiče mršavljenje, pomlađuje kožu, učinkovito djeluje u borbi protiv akni, anemije, bolesti jetre i očnih bolesti, smanjuje stres i nesanicu, štiti od raznih vrsta raka, odlučila sam je uvrstiti u jelovnik barem jednom tjedno.

Obzirom na ljekovita svojstva i jednostavnu pripremu, bilo bi zaista šteta propustiti ovaj jesenski dragulj.

Ako imate recept ili prijedlog na koji način iskoristiti plod dunje, napišite komentar i podijelite korisne informacije s nama!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije