Natrij - Natrium, Na

Natrij - Natrium, Na

Natrij - Natrium, Na
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

IZVOR

Uravnoteženom prehranom dnevno se unese 4-12 g natrija, uglavnom putem kuhinjske soli. U hrani ga ima mnogo, osobito prerađenoj, konzerviranoj i dimljenoj hrani, ima ga i u morskim plodovima, ribama i algama.

FUNKCIJA

Ljudski organizam sadrži 60 g natrija,od čega 31 g u ekstracelularnoj tekućini, 19 g u kostima, 9 g u stanicama. Ioni natrija su važni za regulaciju acidobazne ravnoteže.

NEDOSTATAK

nedostatak se javlja izuzetno rijetko, kod dugotrajnih dijareja, povraćanja, pojačanog znojenja i opekotina ukoliko se ne nadoknađuje tekućina. Nedostatak može uzrokovati: mučninu, pospanost, omamljenost, povraćanje, smanjena koncentracija, oslabljena koncentracija i memorija, slabost mišića. Ukoliko cijeli život unosim velike količine soli, opterećujemo bubrege i u starosti će njihova funkcija biti oslabljena.

TOKSIČNOST

Gubitak vode uz viski unos natrija može izazvati dehidraciju organizma i uzrokovati toksičnost. Preveliki unos natrija izaziva poremećaje u ravnoteži elektrolita. Simptomi su neurološki i kardiovaskularni uz prisutnost edema.

DOZA

WHO preporuča kao gornju granicu dnevni unos od 3,9 g soli za zdravu odraslu osobu. Dnevno potrebna količina natrija je 500 mg. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu osobu da bi se zadovoljila preporučen dnevna količina:

  • 60 g sira
  • 350g jaja
  • 90g kruha
  • 100 g čajnih kolačića
  • 500g skuše
  • 700 g cipla
  • 700 g svinjetine
  • 800 g govedine
  • 700 g piletine
  • 20 g algi
  • 40 g kobasica
  • 300 g špinata
  • 7 kg krumpira
  • 10 kg rajčica
  • 30 kg breskva
  • 20 kg kruška
  • 3 l mlijeka

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije