Jako fino! Pomfrit od batata iz pećnice s umakom od jogurta i češnjaka

Jako fino! Pomfrit od batata iz pećnice s umakom od jogurta i češnjaka

Jako fino! Pomfrit od batata iz pećnice s umakom od jogurta i češnjaka
  • Objavljeno: Utorak, 14.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Pomfrit je klasičan primjer priloga koji svi vole, ali nije baš najzdravija opcija. Najčešće se priprema u dubokom ulju i bude jako mastan zbog čega se smatra kaloričnom hranom, a ulje u kojem se prži također može teško pasti na želudac i podići loš kolesterol u krvi.

  • Najbolja krumpir salata: Tajna je u jednom sastojku koji sigurno ne koristite, a uvijek ga imate u hladnjaku

Batat ili slatki krumpir je vrsta koja ima puno više zdravstvenih prednosti od običnog krumpira. Bogat je vitaminima i mineralima poput vitamina A, vitamina C, mangana i kalija. Također je dobar izvor vlakana, što je korisno za probavu. U ovom ga receptu možete pripremiti u pećnici, bez pečenja u dubokom ulju što je također zdravija opcija.

Sastojci:

  • 2-3 srednje velika batata
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica slatke paprike
  • sol po ukusu

Za umak

  • jogurt
  • sitno nasjeckani režanj češnjaka
  • sol i papar

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Ogulite batate i operite ih. Zatim ih narežite na štapiće ili kolutove prema vašim željama.
  3. Stavite narezane batate u veliku zdjelu. Dodajte maslinovo ulje, papar, češnjak u prahu, slatku papriku i sol. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili po batatima.
  4. Položite papir za pečenje na lim za pečenje. Ravnomjerno rasporedite narezane batate po limu, pazeći da nisu pretrpani kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje.
  5. Pecite pomfrit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta, ili dok ne postanu mekani i lagano zapečeni, povremeno ih okrećući.
  6. U međuvremenu napravite umak od jogurta.
  7. Kad su gotovi, izvadite pomfrit od batata iz pećnice i poslužite ih tople uz omiljeni umak, poput ketchupa ili umak od avokada.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije