Pripremite domaći sok od bazge: Jednostavan recept za sirup koji nas vraća u djetinjstvo!

Pripremite domaći sok od bazge: Jednostavan recept za sirup koji nas vraća u djetinjstvo!

Pripremite domaći sok od bazge: Jednostavan recept za sirup koji nas vraća u djetinjstvo!
  • Objavljeno: Utorak, 07.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Bazga, poznata i kao zova, je biljka koja samoniklo raste diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. Njezini cvjetovi su prepoznatljivi po karakterističnoj bijeloj boji, mirisu i izgledu.

  • Cheesecake s preljevom od jagoda: Detaljan recept uz koji svatko može napraviti ovaj savršeni desert

  • Mileram torta koju obožavamo: Po ovom receptu će uvijek ispasti savršeno!

Sok od bazge ima dugu tradiciju u mnogim kulturama diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Tradicionalno se priprema od cvjetova bazge koji se beru kada su u punom cvatu, obično u svibnju ili lipnju. Cvjetovi se skupljaju pažljivo, izvan područja zagađenih prometom, te se zatim koriste za pripremu raznih jela i pića, uključujući i sirup za sok.

Kada je riječ o zdravstvenim svojstvima soka od bazge, smatra se da ima antioksidativna svojstva koja pomažu u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upala. Također se povezuje s olakšanjem simptoma prehlade i gripe, te potiče probavu i detoksikaciju organizma. U nastavku donosimo recepti i postupak pripreme ukusnog, zdravog i osvježavajućeg soka od bazge.

Sastojci:

  • 20-25 cvjetova bazge
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • 2 limuna (narezana na kolutiće)
  • 20 g limunske kiseline (opcionalno, za duže čuvanje)

Priprema:

  1. Pažljivo operite cvjetove bazge kako biste uklonili bilo kakvu prljavštinu ili insekte. Ostavite ih da se ocijede.
  2. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer. Stavite ih na vatru i zagrijavajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Kad se šećer otopi, dodajte cvjetove bazge i kolutiće limuna u lonac. Lagano kuhajte smjesu oko 10-15 minuta.
  4. Maknite lonac s vatre i ostavite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Kad se smjesa ohladi, procijedite je kroz gazu ili finu cjediljku kako biste uklonili cvjetove bazge i komadiće limuna. Ako želite, sada možete dodati limunsku kiselinu kako biste smanjili kvarljivost soka.
  6. Prebacite sirup u sterilizirane boce ili staklenke. Čvrsto zatvorite poklopce i čuvajte sirup u hladnjaku.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije