Što se događa s vašim tijelom kada svaki dan pijete kavu?

Što se događa s vašim tijelom kada svaki dan pijete kavu?

Što se događa s vašim tijelom kada svaki dan pijete kavu?
  • Objavljeno: Srijeda, 24.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj ljudi diljem svijeta dan započinje uz šalicu kave. Osim što je odličnog okusa, povećava razinu energije, što nam je definitivno potrebno u jutarnjim satima.

Istraživanja su pokazala da svakodnevno ispijanje kave donosi niz prednosti za zdravlje, a mi vam donosimo one najznačajnije.

Brži metabolizam

Ovo je dobra vijest za sve osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme i planiraju započeti s redovitom tjelovježbom. Kofein iz kave na prirodan način povećava razinu energije, revitalizira metabolizam i daje energiju potrebnu za početak dana. Iako je učinak kave kratkoročan, definitivno nije zanemariv jer povišenu razinu energije možete koristiti dok god ona traje.

Također, ispijanje kave nakon treninga može potaknuti dodatno sagorijevanje kalorija. Jedno istraživanje je pokazalo da sportaši koji nakon treninga popiju šalicu kave imaju čak 66% veću razinu glikogena unutar mišića.

Kava poboljšava zdravlje mozga

Kava donosi niz prednosti za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da 3 do 5 šalica kave dnevno može smanjiti rizik od nastanak Alzheimerove bolesti i demencije za 65%. Znanstvenici su ustanovili da kava može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti i neurodegenerativnih bolesti za 30 do 60%.

Kava smanjuje razinu adenozina. Adenozin otežava proizvodnju neurotransmitera, naročito dopamina, serotonina i norepinefrina.

Saznajte kako kava može zaštititi vaš mozak!

Kava popravlja raspoloženje

Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da osobe koje piju 4 šalice kave dnevno imaju 50% manji rizik od nastanka suicidalnih misli, u odnosu na osobe koje uopće ne piju kavu ili piju kavu bez kofeina.

Kava je odličan izvor antioksidanata, a također sadrži vitamin B1, B2, B3 i B5, kalij i mangan. Sve su to spojevi koji u jako kratkom razdoblju popravljaju raspoloženje.

Kava smanjuje rizik od nastanka raka kože

Nedavno istraživanje američkih znanstvenika je otkrilo da osobe koje piju 4 ili više šalica kave dnevno imaju 20% manji rizik od nastanka malignog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan visok udio antioksidanata i fitekemikalija.

Pročitajte kako kava smanjuje rizik od nastanka ciroze jetre.

Kava smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2

Znanstvenici s Harvarda su ustanovili da povećanjem unosa kave možete smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za čak 11%. Uz to, istraživanje je pokazalo da osobe koje kavu piju rijetko ili nikako imaju za 17% veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Kava ima odlična nutritivna svojstva

U sastavu zrnja kave pronalazimo spojeve koji su ključni za pravilno funkcioniranje organizma. Jedna šalica kave sadrži:

  • 11% riboflavina (vitamin B2)
  • 6% pantotenske kiseline (vitamin B5)
  • 3% mangana i kalija
  • 2% magnezija i niacina (vitamin B3) od preporučene dnevne vrijednosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije