Vjerujete li i vi u ove mitove o doručku?

Vjerujete li i vi u ove mitove o doručku?

Vjerujete li i vi u ove mitove o doručku?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.04.2016.
  • Broj pregleda: 1.237
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prije svega, najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje je osluškivati svoje tijelo. Ono će vam reći sve što trebate znati. Na taj način ćete usvojiti navike koje vam odgovaraju jer ono što odgovara nekome drugome neće nužno odgovarati vama. Već se dugi niz godina šire razni mitovi o prehrambenim navikama, uključujući i navici doručkovanja. To ne znači da su ove tvrdnje potpuno neistinite, ali biste ih svakako trebali uzeti s rezervom.

Doručak ubrzava metabolizam

Ovaj mit je nastao zbog tvrdnje da se metabolizam usporava nakon izgladnjivanja. Neki stručnjaci pretpostavljaju da će izgladnjivanje od 8 sati (spavanje) usporiti vaš metabolizam. No, ovo je daleko od istine. Istraživanja su pokazala da se metabolizam počinje usporavati tek nakon 60 sati izgladnjivanja. Nedavno istraživanje znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva je pokazalo da doručak nema nikakav utjecaj na metabolizam.

Odaberite zdrav doručak za zdrav početak dana!

Preskakanje doručka će uzrokovati debljanje

Postoji uvriježeno mišljenje da redovito doručkovanje potiče mršavljenje, a preskakanje doručka uzrokuje debljanje. Zapravo, veliki broj istraživanja je podržao ovu tvrdnju. No, ta istraživanja su bila opservacijska, a ona nisu potpuno mjerodavna jer se sudionici ne promatraju cijelo vrijeme i uglavnom se ne bilježe sva njihova ponašanja. U kontroliranom istraživanju se pokazalo da su samo oni sudionici koji su preskakali doručak smršavili.

Doručak pomaže regulirati apetit

Ne postoji nikakva garancija da će vam doručak pomoći u kontroliranju porcija kasnije u danu. Znanstvenici su ustanovili da osobe koje doručkuju osjećaju manju glad za vrijeme ručka, ali na kraju dana unesu 400 kalorija više. Neke namirnice mogu pomoći u kontroli apetita. To su namirnice bogate proteinima i vlaknima.

Isprobajte 12 brzih i jednostavnih ideja za doručak!

Doručak popravlja koncentraciju

Ovo nije potpuno neistinito, barem ne za neke osobe. Neke osobe osjećaju pogoršanje koncentracije nakon doručkovanja, što bi značilo da utjecaj doručka na koncentraciju uvelike ovisi o osobi.

Doručak pomaže u regulaciji razine inzulina i razine šećera u krvi

Neki stručnjaci vjeruju da doručak pomaže u regulaciji razine inzulina i šećera. Smatraju da je tijelo najosjetljivije na inzulin u jutarnjim satima pa je tada najbolje jesti ugljikohidrate. Trebate znati da je tijelo najosjetljivije na inzulin za vrijeme izgladnjivanja, što znači da će biti jednako osjetljivo na inzulin i kasnije, ne nužno ujutro i za vrijeme doručka.

Saznajte što ne biste smjeli doručkovati!

Preskakanje doručka uzrokuje gubitak mišićne mase

Istina je da izgladnjivanje uzrokuje gubitak mišićne mase, ali su istraživanja pokazala da je potrebno 16 sati ništa ne pojesti da bi tijelo počelo koristiti mišiće kao energiju. Ako niste preskočili večeru, nema nikakve potrebe da se brinete oko preskakanja doručka.

Doručak je najvažniji obrok u danu

Ovo je definitivno najpopularniji mit. Niti jedan obrok nije najvažniji. Ono što je najvažnije je broj unesenih kalorija, namirnice koje ste unijeli taj dan i koliko ste se kretali. Ono što utječe na mršavljenje je ukupan unos kalorija, a ne vrijeme kada ste jeli.

Provjerite zašto trebate doručkovati zobene pahuljice!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije