Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu tjestenine

Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu tjestenine

Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu tjestenine
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF, Canva

Tko od nas ne voli pojesti tanjur tjestenine s ukusnim umakom ili lazanje? Takvu osobu je teško naći, a vjerujemo da svaki pravi ljubitelj tjestenine uvijek traga za novim načinima pripreme. Za vas smo izdvojili pet recepata koje smo isprobali i koje ćemo sigurno jesti još mnogo puta.

Lazanje juha

Ako volite lazanja, a rado pojedete i nešto “na žlicu”, ovo je recept za vas! Za uživanje u ovom ukusnoj kombinaciji imamo samo jedan savjet - nemojte štedjeti na siru.

Sastojci:

  • 250 g tjestenine za lazanje
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 stabljika celera
  • 1 mrkva
  • 3 češnja češnjaka
  • 450 g mljevene govedine, svinjetine ili miješanog mesa
  • 1 žličica origana
  • 1/2 žličice timijana
  • 800 g pelata
  • 6 šalica pileće juhe
  • 2 šalice špinata
  • 8 žlica ribanog parmezana
  • 4 žlice ricotta sira
  • 4 žlice ribanog mozzarella sira
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Bosiljak

Priprema:

1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane.

2. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, celer i mrkvu izrezane na kockice pa pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak, a zatim i meso pa nastavite pirjati još 5 minuta.

3. Umiješajte origano, timijan i rajčice. Dodajte pileću juhu, poklopite lonac i kuhajte tako smjesu 25 do 30 minuta. Za to vrijeme narežite tjesteninu na tanje trakice.

4. Kad se juha skupa, umiješajte tjesteninu, špinat i parmezan pa začinite po ukusu

5. U maloj posudi pomiješajte ricottu s mozzarellom. Tijekom serviranja stavite dvije žlice smjese sira na dno svake zdjelice, a zatim zalijte juhu. Poslužite toplo, ukrašeno bosiljkom.

Složenac od tjestenine s mljevenim mesom

Da jelo izgleda neobično nije nam prioritet, ali uvijek je zanimljivo vidjeti nešto novo. Istina je da ovaj složenac možete uz manje truda pripremiti s bilo kojom vrstom tjestenine, no ako se odlučite za rigatone koje ćete slagati okomito, to će stvarno izgledati impresivno.

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 450 g mljevenog mesa
  • 450 g pasirane rajčice
  • 450 g rigatoni tjestenine
  • 8 žlica ribanog parmezana
  • 250 g mozzarelle

Priprema:

1. Kalup za tortu od 18 cm premažite uljem i zagrijte pećnicu 190 stupnjeva.

2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran, 4 do 5 minuta. Dodajte češnjak, meso i pola pakiranja pasirane rajčice i ostavite da se kuha još 10 minuta.

3. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i prelijte ostatkom rajčice, a zatim je slažite vertikalno u kalup. Smjesu s mesom prelijte preko tako posložene tjestenine i na vrh ravnomjerno rasporedite mozzarellu.

4. Stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta.

Pečena “gnijezda” od tjestenine

Ovo je još jedno jelo koje vrlo lijepo izgleda. Također je jednostavno za pripremu, a praktično je iz još jednog razloga - idealno je za iskoristiti višak tjestenine. Jer kome od nas se nije dogodilo da je skuhamo previše?

Sastojci:

  • 500 g tjestenine (špageta)
  • 5 rajčica srednje veličine
  • 250 g mozzarelle
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 3 jaja
  • 200 g vrhnja
  • mješavina provansalskih začina
  • mljevena paprika
  • muškatni oraščić
  • svježi bosiljak
  • sol i papar

Priprema:

1. Skuhajte špagete i dobro ih ocijedite.

2. Pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte luk i češnjak izrezan na kockice pa dobro začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Pomiješajte sa špagetima.

3. Od tjestenine oblikujte gnijezda pa ih stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje, a možete si olakšati tako da jednostavno tjesteninu stavljate u kalupe za muffine.

4. Na svako gnijezdo stavite sitno narezanu rajčicu i komad mozzarelle, a na kraju pospite začinskom mješavinom.

5. Pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Prije posluživanja ukrasite svježim bosiljkom, a po želji možete dodati i malo parmezana.

Tjestenina s umakom od pečenog feta sira i rajčica

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, onda vam je ovaj recept već poznat, budući da je pravi hit na TikTok-u i Instagramu već nekoliko godina. Možda je stvar u okusu, a možda još više u činjenici da je riječ o vrlo jednostavnom ručku za čitavu obitelj.

Sastojci:

  • 300 g tjestenine
  • 250 g feta sira
  • 300 g cherry rajčica
  • 4 režnja češnjaka
  • svježi bosiljak
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a tjesteninu stavite kuhati.

2. U posudu za pečenje stavite cherry račice, feta sir i češnjak pa sve prelijte maslinovim ulje. Pecite u pećnici oko 40 minuta.

3. Izvadite posudu iz pećnice, dodajte u nju tjesteninu, sve dobro pomiješajte i ukrasite svježim bosiljkom

Slatka tjestenina s cimetom

Aletria je poznati portugalski desert, idealan za istinske ljubitelje tjestenine. Osim okusom, osvojit će vas i jednostavnošću pripreme. Najbolje je to da je gotov već za desetak minuta.

Sastojci:

  • 350 g vermicelli tjestenine (možete koristiti i obične špagete)
  • 1/2 šalice vode
  • 3 šalice mlijeka
  • 1 šalica šećera
  • korica limuna
  • 6 žumanjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žličice cimeta

Priprema:

1. Stavite lonac na vatru, ulijte 2,5 šalice mlijeka i 1/2 šalice vode i ostavite da zavrije, a zatim dodajte šećer, koricu limuna i maslac pa dobro promiješajte. Smanjite vatru i dodajte tjesteninu.

2. Umutite žumanjke pa nakon 3-4 minute dodajte i njih u lonac zajedno s ostatkom mlijeka. Neka se sve kuha dodatne 3 minuta.

3. Kad je gotovo, premjestite u zdjelice i pospite cimetom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije