Uklonite nemir i stres petrovcem!

Uklonite nemir i stres petrovcem!

Uklonite nemir i stres petrovcem!
  • Objavljeno: Petak, 27.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjeruje se da cvjetovi ove biljke djeluju na energetskoj razini, uklanjaju nemir i stres. Ne preporuča se korištenje cvjetova petrovca kao tinkture ili eteričnog ulja jer ne sadrže svojstva koja pronalazimo u svježoj biljci.

Petrovac ima blagotvorno djelovanje na sluznicu respiratornog sustava. Koristi se za ublažavanje grlobolje, probavnih tegoba i začepljenosti dišnog sustava. Učinkovit je u liječenju rana, opekotina, posjekotina, osipa i proširenih vena. Može se nanositi lokalno na kožu, a često se dodaje u kreme i losione za tijela.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje srca!

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja znanstvenika na Tajvanu pokazuju da ekstrakt petrovca može biti učinkovit u prevenciji hiperglikemije (visoke razine šećera u krvi). Međutim, potrebno je provesti klinička istraživanja kako bi se petrovac mogao smatrati sigurnim sredstvom za prevenciju i liječenje hiperglikemije.

Provjerite najbolje biljne lijekove!

Rezultati iz 1990. godine su pokazali da petrovac, u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, ima pozitivan učinak na razinu inzulina u tijelu. Također se ustanovilo da može potaknuti rad metabolizma i mršavljenje, smanjiti hiperglikemiju i glukozu u plazmi. Biljke, koje se mogu koristiti uz petrovac, su korijander, eukaliptus i smreka.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje i ljepotu kože!

U nedavnom istraživanju iz 2010. godine, znanstvenici su se usmjerili na izoliranje i identificiranje različitih kemijskih spojeva iz petrovca. Ustanovili su da petrovac sadrži spojeve koji imaju pozitivno djelovanje na razinu šećera u krvi. To su:

  • oleinska kiselina
  • ursolinska kiselina (inhibitor različitih tipova stanica raka)
  • 19α-hidroksi ursolinska kiselina
  • apigenin
  • luteolin kKempferol
  • 3,3'-di-O-metil elaginska kiselina
  • kempferol.

Petrovac ima čudesna ljekovita svojstva zahvaljujući udjelu tanina. Tanini su polifenolski spojevi koji imaju antikancerogeno djelovanje. Tanini imaju antibakterijsko djelovanje, zbog čega se petrovac može koristiti za ublažavanje upaljenog grla i kao blago antiseptičko sredstvo. No, niti jedno istraživanje nije ustanovilo je li petrovac siguran za redovitu upotrebu, koja je preporučena dnevna doza petrovca i je li siguran za upotrebu kod trudnica i dojilja.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje pluća!

Petrovac kao dio biljne medicine

Znanstvenici su otkrili da petrovac u svom sastavu ima moćna eterična ulja i oko 5% tanina, što je sasvim dovoljno da bi se koristio za ubrzavanje zacjeljivanja rana i ublažavanje bolova u grlu.

Ova biljka se pokazala djelotvornom za poboljšanje zdravlja i funkcije jetre. Čaj od petrovca se može koristiti za poboljšanje rada probavnog sustava, jačanje kardiovaskularnog sustava i poboljšanje cirkulacije krvi. Znanstvenici ističu da se hladni čaj od petrovca može uzimati 3 do 4 puta dnevno.

Korijen i listovi petrovca se mogu uzimati s medom radi ublažavanja glavobolja, mučnine, zatvora, poboljšanja krvne slike i zdravlja mokraćnog sustava.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje jetre!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije