Otkrivamo što je detoksikacijska kupka i kako ju pripremiti!

Otkrivamo što je detoksikacijska kupka i kako ju pripremiti!

Otkrivamo što je detoksikacijska kupka i kako ju pripremiti!
 • Objavljeno: Srijeda, 30.10.2019.
 • Broj pregleda: 2.025
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Detoksikacija

Detoksikacijska kupka je jedna od najjednostavnijih ljekovitih terapija za oporavak duha i tijela. Naša tijela su zbog prehrane i načina života sve podložnija taloženju toksina.

Toksini su u zraku koji udišemo, hrani koju jedemo, lijekovima koje uzimamo i vodi koju pijemo. Jedna detoksikacijska kupka potiče organizam da učinkovito istjera toksine iz tijela.

Popis otrova koji bi mogli naštetiti našem tijelu je gotovo beskrajan. Počevši od jutra kada se tuširamo vodom koja je kontaminirana, koristimo sapune i šampone koji su puni kemikalija, peremo zube pastom koja sadrži fluorid, te doručkujemo hranu koja je tretirana pesticidima ili je genetski modificirana. Nismo ni napustili kuću, a već smo izloženi toksinima koji mogu ugroziti naše zdravlje.

Iako je nemoguće u potpunosti ukinuti našu izloženost otrovnim tvarima, možemo smanjiti izlaganje, poboljšati zdravlje i pojačati njihovo izbacivanje iz tijela. Detoksikacijske kupke su idealno rješenje, jer osim izbacivanja toksina jačaju imunološki sustav i sprječavaju razvoj bolesti.

Jetra je organ koji uklanja toksine i metabolički otpad iz tijela, te ih pretvara u spojeve topive u vodi. Te spojeve eliminiramo putem urina a oni koji nisu topivi, odlaze iz jetre u žuč. Zatim se iz žuči sele u crijeva i izlaze putem izmeta. Toksine koji ostanu u tijelu, izlučimo putem znoja.

Detoksikacijske kupke su karakteristične po magnezijevom sulfatu koji stavljamo u kupku. On, osim što izvlači toksine iz tijela, ima i druge zdravstvene prednosti:

 • ublažava stres, poboljšava san i koncentraciju
 • pomaže mišićima i živcima ispravno funkcionirati
 • regulira aktivnost enzima
 • sprječava začepljenje arterija i stvaranje krvnih ugrušaka
 • smanjuje upalu i ublažava bol i grčeve u mišićima
 • poboljšava iskoristivost kisika
 • potiče apsorpciju nutrijenata
 • sprječava i ublažava migrene i glavobolje.

Detoksikacijska kupka recept

Dodajte 5 do 10 kapi eteričnog ulja po želji, 2 šalice magnezijevog sulfata i napunite kadu. Napravite što topliju kupku, no pripazite ipak da vam je ugodno.

Ako voda nije filtrirana, dodajte 1 šalicu sode bikarbone jer pomaže neutralizirati kemikalije, prvenstveno klor i povećava apsorpciju minerala. Za dodatan ugođaj, oko kade stavite prirodne mirisne svijeće i upalite ih. Nemojte koristiti svijeće koje sadrže sintetičke mirise.

Uđite u kadu i uronite tijelo sve do vrata. Zatvorite oči, napravite vježbe disanja i ostanite u kadi najmanje 20 minuta.

Ustanite iz kade sporo i oprezno. Zbog vruće vode, možete osjetiti laganu vrtoglavicu koja će proći nakon hladnijeg tuša.

Važno je da ne koristite jake sapune ili šampone, jer su pore još uvijek otvorene i lakše apsorbiraju kemikalije iz proizvoda.

Kada se osušite, nanesite prirodni maslac za tijelo, shea maslac ili kokosovo ulje. Nemojte koristiti losione s mirisima, bojama i kemikalijama.

Nemojte jesti neposredno prije ili nakon detoksikacijske kupke.

Obavezno morate piti vodu i hidratizirati tijelo prije i nakon kupke. Pijte filtriranu vodu.

Nakon kupke se dodatno opustite, prilegnite i odmorite.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije