Pretjerano izlaganje suncu nije bezazleno!

Pretjerano izlaganje suncu nije bezazleno!

Pretjerano izlaganje suncu nije bezazleno!
  • Objavljeno: Subota, 23.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Želite li biti preplanuli, a ne blijedi? Niste jedini. Za mnoge ljude, toplije vrijeme znači odlaske na bazene ili plaže i pečenje na suncu u potrazi za savršenim preplanulim tenom. Zapravo, većina ljudi ispod 25 godina mislim da izgleda bolje kada im koža potamni.

No, prije nego što se bacite na prženje na suncu ili u solariju, odvojite nekoliko minuta kako bi saznali više o svojoj koži i izlaganju suncu. Ove činjenice mogu pomoći da dobijete željeni izgled bez ugrožavanje kože.

Sunčeve zrake sadrže dvije vrste ultraljubičastog zračenja koje dolazi do vaše kože: UVA i UVB. UVB zračenje djeluje na gornjim slojevima kože (epidermis), te uzrokuje opekotine.

UVA zračenja je ono što ljude čini preplanulima. UVA zrake prodiru u niže slojeve epidermisa, gdje se aktiviraju stanice zvane melanociti za proizvodnju melanina. Melanin je smeđi pigment koji uzrokuje tamnjenje.

Melaninom tijelo štiti kožu od sagorijevanja na suncu. Osobe s tamnijom kožom proizvode više melanina. Ali samo zato što osoba ne izgori na suncu ne znači da je zaštićena od raka kože i drugih problema.

UVA zrake mogu vam omogućiti preplanulost, ali također mogu izazvati ozbiljna oštećenja. To je zato jer UVA zrake prodiru dublje u kožu od UVB zraka. UVA zrake mogu kroz zaštitni sloj epiderme proći na dermis, gdje se nalaze krvne žile i živci. Zbog toga, UVA zrake mogu oštetiti imunološki sustav, što otežava tijelu borbu protiv bolesti i dovodi do bolesti kao što je melanom, najteža vrsta raka kože.

U prošlosti, melanom je najviše utjecao na ljude u pedesetim godinama ili starije, ali danas dermatolozi primjećuju porast broja bolesnika u dvadesetim i čak kasnim godinama. Stručnjaci vjeruju da je to dijelom zbog povećanja uporabe solarija, koji imaju visoku razinu UVA zraka. Liječnici također misle da UVB zrake igraju ulogu u razvoju melanoma. To je zato što opekline ili intenzivno izlaganje suncu može povećati izglede za razvoj ove smrtonosne vrste raka.

Izloženost UVB zrakama također povećava rizik od dobivanja drugih dviju vrsta raka kože: karcinoma bazalnih stanica i karcinoma pločastih stanica.

Glavni način liječenja raka kože je ekscizija - rezanje tumora. Budući da su mnogi karcinomi bazalnih ili pločastih stanica na licu i vratu, njihovo uklanjanje može ostaviti ožiljke.

Rak nije samo problem povezan s izloženosti UV zrakama. UVA oštećenje dermisa je glavni čimbenik za prerano starenje kože. UV zrake mogu dovesti do još jednog problema koji možemo povezati sa starim ljudima: problema katarakte.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije