Spava li ljubimac u vašem krevetu?

Spava li ljubimac u vašem krevetu?

Spava li ljubimac u vašem krevetu?
  • Objavljeno: Utorak, 02.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Spavanje s ljubimcima nije neobično. Gotovo 50% pasa spava u krevetu svog vlasnika. Taj postotak je još veći kada su u pitanju mačke. Naime, 65% mačaka spava u krevetu svojih vlasnika.

Hoćete li ili nećete pustiti ljubimca u svoj krevet je isključivo vaš izbor. Ako ne želite, ne morate, a ako želite, možete. Nemojte dopustiti da vaš ljubimac donese odluku umjesto vas jer će gotovo uvijek htjeti biti u vašem krevetu.

Ljubimac ne mora biti u vašem krevetu pa čak ni u vašoj spavaćoj sobi. Uzmite sve prednosti i nedostatke u obzir i samostalno donesite odluku.

Je li zdravo spavati s ljubimcem?

Stručnjaci ističu da spavanje s ljubimcem nije zdravo za osobe koje boluju od alergija ili astme. U tom slučaju, ljubimcu ne biste trebali dopustiti da uopće ulazi u vašu spavaću sobu. Ako niste alergični, nema ništa loše u tome da pustite ljubimca u svoj krevet, dok god ne ometa vaš san.

Ljubimci uistinu mogu ometati san, ponekad i više od čovjeka. Oni mogu hrkati, udarati ili grepsti dok se vi pokušavate namjestiti i zaspati.

Osobe koje imaju poteškoća sa spavanjem ne bi trebale spavati s ljubimcem. S druge strane, neki vlasnici ljubimaca ističu da ih ljubimac u krevetu opušta i da puno prije zaspu.

Saznajte kako kućni ljubimci mogu poboljšati zdravlje!

Mogu li ljubimci poboljšati kvalitetu sna?

Postoje brojne zdravstvene prednosti koje vam ljubimci pružaju. Neke osobe se osjećaju sigurnije i mirnije dok spavaju s ljubimcem. Neke vlasnike opušta čak i hrkanje ili glasno disanje ljubimaca, grebanje ili povlačenje pokrivača.

Ljubimci mogu poboljšati kvalitetu sna kod osoba koje se osjećaju usamljeno, pate od depresije ili kroničnog stresa.

Na vama je da procijenite utječe li ljubimac pozitivno na kvalitetu vašeg sna. Ako ste primijetili da kvalitetnije spavate dok je ljubimac pored vas, onda nema razloga da to prestanete raditi.

Ako ne možete spavati jer navike vašeg ljubimca ometaju navike spavanja, nemojte se ustručavati i ne dozvoljavajte mu da se penje na krevet.

Budite oprezni

Za osobu sa zdravim imunološkim sustavom je rizik od nastanka bolesti jako nizak, čak i ako ljubimac spava s vama i izloženi ste bakterijama i parazitima.

Ipak, rizik je povećan za osobe sa slabijim imunološkim sustavom, kao što su djeca, starije osobe, osobe koja boluju od HIV – a, trudnice i osobe koje primaju kemoterapiju. U ovim slučajevima je rizik od nastanka infekcije ili bolesti povećan.

Provjerite je li vaše dijete spremno za kućnog ljubimca!

Higijena je važna

Ako želite spavati s ljubimcem, važno je posebnu pažnju obratiti na higijenu. Ako se vaš ljubimac linja, pripremite se na dlake na posteljini, kao i na to da ćete češće morati mijenjati posteljinu.

Ljubimac mora biti čist, očišćen od parazita i buha. Soba se mora češće prozračivati, češće usisavati i čistiti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije