Upozorenja na lijekovima

Upozorenja na lijekovima

Upozorenja na lijekovima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.10.2009.
  • Broj pregleda: 726
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Uzimati s hranom ili mlijekom

Neke je lijekove bolje uzeti s hranom. Masti i proteini mogu spriječiti lijek da dođe u kontakt sa sluznicom želuca, gdje može uzrokovati iritaciju. S druge strane, ako na natpisu stoji da se lijek na prazan želudac, hranjivi sastojci u hrani mogu spriječiti da se lijek pravilno apsorbira.

Nemojte žvakati ili gnječiti

Neki lijekovi su napravljeni da se apsorbiraju u tankom crijevu, tako da su premazani tvari koja im dozvoljava da prolaze kroz želudac brzo. Ostali lijekovi imaju sloj koji se oslobađa polako tijekom dana.

Izbjegavajte izlaganje suncu

Oko 10 posto populacije postaje toliko osjetljivo nakon uzimanja određenih lijekova, uključujući i neke oralne kontraceptive, da izlaganje suncu može izazvati svrbež kože ili osip. Visok zaštitni faktor pruža određenu zaštitu, ali ako planirate dugo biti na suncu, pitajte liječnika može li vam smanjiti dozu ili prebaciti vas na drugi lijek.

Granica alkoholnih pića

Alkohol može pojačati nuspojave lijeka, uključujući pospanost ili iritaciju želuca. Ako naljepnica upozorava, ne piti alkoholna pića, ne pijte ni gutljaj. Lijekovi mogu spriječiti jetru da obradi alkohol.

Uzimanje s puno vode

Iako će vam možda biti dosta samo gutljaj, dodatna tekućina osigurava lakši prolazak u želudac. I nemojte ležati nakon gutanja sat ili dva, jer vam se lijek može vratiti gore.

Najnovije

Najčitanije