Dječje upale

Dječje upale

Dječje upale
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Upale donjih dišnih puteva (upale prsa)

Kao i kod upala gornjih dišnih puteva, antibiotici imaju vrlo ograničenu ulogu u liječenju upala donjih dišnih puteva.

Krup

Kod krupa 95% upala je virusne naravi (obično izazvane paragripoznom sku­pinom virusa) pa bi stoga trebalo primijeniti protuvirusne mjere. Važno je međutim, spomenuti preostalih 5% slučajeva jer su oni obično bakterijski (Haemophilus influenzae). Te upale, zbog kojih dijete često postaje mnogo bolesnije i toksičnije, mogu biti opasne po život. Ako se posumnja na bakterijski krup, dijete bi trebalo zadržati u bol­nici. U načelu je liječenje krupa antibiotikom "za slučaj bakterijske upale" ipak loša terapija jer u 95% slučajeva neće biti nikakve potrebe za antibiotikom.

Znakovi bakterijskoga krupa

1. Djetetu je jako loše i toksično je (što nije slučaj kod virusnoga krupa).

2. Djetetov bi glas mogao biti prigušen.

3. Dijete ne može progutati slinu i počinje sliniti.

Bronhitis

U djece, za razliku od odraslih, akutni je bronhitis uglavnom virusne naravi. Velik broj raznih virusa može biti odgovoran za tu upalu uključujući respira­torni sincicijski virus, paragripozni virus, adenovirus ili rinovirus. I ovdje je potrebno protuvirusno liječenje.

Dječji je bronhitis vrlo rijetko bakterijske naravi. Kada je tomu slučaj, upala je ozbiljnija i vjerojatno izazvana bakterijom Streptococcus pneumoniae. U većini slučajeva akutnoga bronhitisa u djece antibiotici ne igraju nikakvu ulogu. Samo u slučajevima u kojima postoje nedvojbeni znakovi ozbiljne upale donjih dišnih puteva valjalo bi razmotriti uporabu antibiotika. Ako postoje znakovi bakterijske upale, neki liječnici primaju dijete u bolnicu, što je vjero­jatno sigurnije, dok drugi radije ostavljaju dijete kod kuće i ondje ga liječe.

Iako je obično odgovorna bakterija Streptococcus penumoniae, važno je razmo­triti mogućnost stafilokokne upale pluća jer ona zahtijeva poprilično drukčiju terapiju liječenja. U konvencionalnoj se medicini odabiru antibiotici kloksacilin ili flukloksacilin. Većinu smrtnih slučajeva u djece zbog upale pluća izaziva bakterija Staphylococcus spp., a većini te djece ne propisuje se antibiotik kloksacilin ili flukloksacilin. Vrlo je rijetka upala pluća izazvana drugim bakterijama, osim u slučajevima ugrožena imuniteta.

U slučajevima bakterijske upale pluća, antibiotici nedvojbeno mogu odigrati svoju ulogu. Ja preporučujem uzimanje velike doze vitamina C sve vrijeme trajanja terapije liječenja.

Znakovi ozbiljne upale donjih dišnih puteva

1. Ritam disanja povećava se na:

  • više od 60 udisaja u minuti u dojenčadi
  • više od 40 udisaja u minuti u tek prohodale djece
  • više od 30 udisaja u minuti u školske djece.

2. Poremećeno disanje (tj. hvatanje zraka).

3. Cijanoza (tj. plavičasta boja kože).

4. Otkucaji srca povećavaju se na:

  • više od 180 otkucaja u minuti u dojenčadi
  • više od 160 otkucaja u minuti u tek prohodale djece
  • više od 110 otkucaja u minuti u školske djece.

Slučajevi akutnoga bronhitisa u djece uglavnom su virusne, a rijetko bak­terijske naravi. Streptococcus pneumoniae bakterija je koja je najčešće odgovorna za bakterijske upale. Pripazite na znakove ozbiljne upale do­njih dišnih puteva.

Hripavac i astma

Nije opravdano koristiti antibiotik u pacijenata koji imaju hripavac ili astmu jer njih izazivaju virusi. Kao i kod akutnoga bronhitisa, virusi koji su za njih odgovorni su respiratorni sincicijski virus, rinovirus i paragripozni virus pa je potrebno primijeniti protuvirusno liječenje, a ne antibiotike. Vrlo je rijetko hripavac bakterijska upala, a kada je tomu slučaj, onda je obično u pitanju or­ganizam pod imenom Streptococcus pneumoniae.

Česte upale dišnih puteva

Neka djece imaju česte upale gornjih ili donjih dišnih puteva ili mješavinu jed­noga i drugoga. Te su upale uvijek virusne. U nekim slučajevima mogu biti ote­žane čimbenicima iz okoliša - stresom, zadimljenom zrakom, vlažnom kućom. Uporaba antibiotika nije utemeljena, nego bi valjalo koristiti protuvirusne mjere.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije