5 trikova za učinkovito čišćenje pećnice bez kemikalija

5 trikova za učinkovito čišćenje pećnice bez kemikalija

5 trikova za učinkovito čišćenje pećnice bez kemikalija
 • Objavljeno: Subota, 24.02.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Bez obzira na to koristite li pećnicu povremeno ili pripremate velike obroke svake večeri, stalno održavanje njezine čistoće može biti poprilično izazovno - unatoč svim vašim naporima. Redovito čišćenje svakako pomaže, ali povremeno je ipak potrebno dubinsko i temeljito čišćenje. Postoji mnogo komercijalnih sredstava za čišćenje pećnica koje možete kupiti, kao i metode čišćenja koje možete napraviti sami kod kuće. U nastavku donosimo neke od najboljih trikova za čišćenje kako biste svoju plinsku ili električnu pećnicu oslobodili nakupljene prljavštine i masnoće.

 • OPREZ! Ovo je 7 grešaka prilikom čišćenja koje mogu biti stvarno opasne

Soda bikarbona i ocat

Ako vam je pećnica prljava, a nemate sredstvo za čišćenje pećnice pri ruci ili jednostavno preferirate prirodnija sredstva za čišćenje - pokušajte upotrijebiti kombinaciju octa i sode bikarbone. Postoji provjereni postupak uz pomoć kojih možete postići najbolje rezultate.

 1. Napravite pastu za čišćenje. Pomiješajte 125 grama sode bikarbone s vodom kako biste dobili pastu.
 2. Nanesite pastu. Namažite pastu po cijelom dnu pećnice, bočnim stijenkama i unutarnjoj strani staklenih vrata pećnice, izbjegavajući grijaće elemente.
 3. Ostavite smjesu da odstoji. Ostavite pastu najmanje dva sata ili preko noći.
 4. Poprskajte razrijeđenim octom. Napunite bočicu s raspršivačem s mješavinom od pola vode i pola bijelog octa i poprskajte je preko paste od sode bikarbone. Kiselina u octu će reagirati sa sodom bikarbonom, uzrokujući pjenjenje. Ova metoda pomaže u uklanjanju zagorenih ostataka hrane iz pećnice.
 5. Obrišite. Nakon 30 minuta krpom ili spužvom uklonite smjesu. Na kraju sve prebrišite vlažnom krpom.

Parno čišćenje

Jedan od najboljih načina za čišćenje pećnice je korištenje snage pare. Isprobajte jednu od ovih metoda za uklanjanje prljavštine i očistite pećnicu parom.

Ocat

Para od mješavine vode i octa se apsorbira u nečistoće i omekšava ih, što značajno olakšava čišćenje krpom. U nastavku su koraci ove metode.

 1. Prokuhajte vodu. Započnite prokuhavanjem trećine lonca vode na štednjaku. Kada počne ključati, dodajte jednaku količinu bijelog octa. Ostavite da ključa još 30ak sekundi.
 2. Stavite u pećnicu. Skinite lonac sa štednjaka, stavite ga na rešetku i zatvorite vrata pećnice. Ostavite posudu da odstoji 45 do 60 minuta.
 3. Obrišite. Kada otvorite vrata, možete početi čistiti. Obrišite površinu krpom namočenom u mješavinu sapuna i vode te na kraju čistom krpom. Nakupine će se omekšati od pare i bit će ih puno lakše skinuti.

Limun

Neki stručnjaci smatraju da su malo vode i dva limuna su sve što trebate kako biste očistili pećnicu. Postupak je vrlo sličan čišćenju uz pomoć octa i pare. Evo što trebate učiniti:

 1. Napunite posudu vodom. Uzmite lonac ili tavu, napunite je vodom i dodajte sok od dva limuna. U posudu možete dodati i polovice limuna.
 2. Stavite u pećnicu. Stavite posudu u pećnicu i upalite je na 250 °C. Pustite da voda proključa i izvadite posudu. Para će opustiti prljavštinu i masnoću u pećnici i pomoći vam da ih lakše uklonite.
 3. Obrišite. Ostavite pećnicu da se ohladi prije nego je obrišete vlažnom krpom.

Pasta od sode bikarbone i sredstva za pranje posuđa

Ako želite isprobati novi način, pećnicu možete očistiti i mješavinom sode bikarbone i sredstva za pranje posuđa. Za korištenje ove metode čišćenja pokušajte sljedeće:

 1. Napravite pastu za čišćenje. Pomiješajte deterdžent za posuđe i sodu bikarbonu u omjerima 1:3 i napravite pastu.
 2. Nanesite pastu. Razmažite smjesu po pećnici s pomoću stare četkice za zube ili spužve. Ostavite da odstoji preko noći ili barem nekoliko sati.
 3. Obrišite. Vlažnom krpom ili spužvom obrišite sve površine.

Namočite gumbe

Čišćenje štednjaka ili pećnica s izbočenim gumbima može biti izazovno. Pokušajte to učiniti na sljedeći način:

 1. Uklonite gumbe. Gumbi s većine pećnica se mogu jednostavno ukloniti.
 2. Namočite gumbe. Gumbe stavite u toplu vodu pomiješanu sa sapunom i ostavite ih da se namaču najmanje jedan sat. Ovo bi trebalo ukloniti masnoću i prljavštinu bez potrebe za ribanjem.
 3. Isperite i osušite na zraku. Nakon namakanja isperite gumbe čistom vodom. Zatim ih stavite na papirnati ručnik ili kuhinjsku krpu kako bi se potpuno osušili na zraku prije nego što ih vratite na mjesto.

Očistite rešetke za pećnicu u kadi

Zbog veličine i nezgrapnog oblika rešetki za pećnicu, obično se ne čiste onoliko često koliko bi trebale. Stručnjaci smatraju da je najbolji pristup potopiti rešetke u kadu.

 1. Obložite kadu. Prije nego započnete s postupkom, Parry predlaže da kadu obložite starim ručnicima kako se ne bi izgrebala.
 2. Napravite otopinu za čišćenje. Napunite kadu vodom i dodajte tabletu za perilicu posuđa. Tablete za perilicu posuđa odlično čiste posuđe, pa nema razloga da ne obave jednako dobar posao i s rešetkama za pećnicu.
 3. Potopite rešetke. Dodajte rešetke za pećnicu u kadu i ostavite ih ondje nekoliko sati, a idealno preko noći.
 4. Oribajte police. Nakon namakanja, upotrijebite staru četkicu za zube ili pravu četku za ribanje posuđa i uklonite zalijepljenu hranu.
 5. Isperite i osušite. Izvadite rešetke iz kade. Isperite ih toplom vodom i osušite čistom kuhinjskom krpom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije