3 načina da zaboravite bivšeg partnera i krenete dalje

3 načina da zaboravite bivšeg partnera i krenete dalje

3 načina da zaboravite bivšeg partnera i krenete dalje
  • Objavljeno: Petak, 30.12.2016.
  • Broj pregleda: 1.852
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Romantična ljubav daje snažne i tople osjećaje, ali i bol. To se događa zato što smo emocionalno ranjivi jer partneru izložimo svoje srce i ego. Ljubav ne ide uvijek po planu, što može rezultirati tugom, ljutnjom, ogorčenošću i osjećajem krivnje. Često ponavljamo stare razgovore i scene s bivšim ljubavnikom ili članovima obitelji, u želji za novim i drugačijim ishodom. Prekid veze zahtjeva procesuiranje emocija i događaja. U ovakvim situacijama, važno je da su negativni osjećaji izraženi na zdrav način. Pokušajte pisati pisma bivšem partneru, no nemojte ih poslati. Ona služe za čišćenje zaostalih misli i osjećaja.

Ljutnja je najprepoznatljivija i najnaglašenija emocija kada odnos završava. Imajte na umu da se ispod ljutnje nalazi osjećaj boli, straha, tuge i srama. Nakon što je ljutnja prošla, nastupa tuga. Osjećaj žaljenja također treba biti procesuiran, kako se ne bi pojavila nada da će se partner magično vratiti.

Saznajte zašto se kaže da je ljubav poput droge!

Nažalost, većina preskače dio ili čak cijeli proces žaljenja. Povrijeđeni su i žele se osjećati bolje, i prebrzo ulaze u nove odnose. Prošlost nije lako izbjeći. Jednog dana se pojavi novi ljubavnik, nevjerojatno sličan bivšem, što izaziva lanac emocionalnih reakcija. Iako je novi partner drugačiji, osjećaji su isti i reakcije su pozitivne.

Zamislite sljedeći scenarij: Nikolinin otac je bio alkoholičar. Njezin bivši suprug, Dražen, također je često dolazio kući pijan. To je dovelo do mnogih neprospavanih noći, a obično su završavale svađom, nakon koje je Dražen ubrzo zaspao. Sutradan bi se Dražen branio, a ljutnja bi eskalirala na obje strane i tako sve do završetka braka. Sada je Nikolina s Marinom koji rijetko pije i to u malim količinama. Jedne večeri, Marin je zabavljao poslovne suradnike na večeri, popio koju čašicu više i otišao k Nikolini. Osjetila je snažan miris alkohola i odmah ju je preplavila panika, bijes da će se Marin ponašati poput Dražena i da ta veza neće opstati. Iako zna da je ovaj odnos drugačiji, njezina podsvijest je prepoznala okidač i preplavili su je osjećaji iz prošle veze. Ako ne uspije kontrolirati emocije, veza s Marinom će biti osuđena na propast.

Odbijte biti žrtva emocionalnih duhova koji vas proganjaju

Nema ništa loše u želji da se izbjegne suočavanje s emocionalnom boli iz prošlosti. Izbjegavanje se možda čini ispravno, no morate se suočiti s prošlošću kako biste mogli krenuti naprijed. Potrudite se da za sobom ne vučete emocionalnu prtljagu. U nastavku donosimo tri savjeta koji će vam pomoći u ostvarivanju budućih odnosa.

Istražite 7 negativnih posljedica potisnutih emocija!

Prepoznajte svoje emocionalne duhove

Ovdje nije riječ o okrivljavanju roditelja, partnera ili prijatelja. Bez obzira na opseg disfunkcionalnih ponašanja i obrazaca kojima ste bili izloženi, morate se sjetiti da samo vi možete kontrolirati vlastito stanje. U tome ste jedinstveni i nitko vam ne može pomoći. Ako svaljujete krivicu na druge, osjećat ćete se poput žrtve.

Prihvatite odgovornost za ono što se dogodilo

Morate biti svjesni da ste sami sebi dopustili biti plijen za negativne ideje i otrovne misli. Preuzmite kontrolu. Svi možemo krenuti dalje i rasti. Bivše veze su možda bile promašaj, no to ne znači da nemate budućnost sa sadašnjim partnerom. Samo zato što ste odbačeni kao tinejdžer, ne znači da u budućnosti ne možete pronaći prihvaćanje i ljubav.

Uočite razliku između sebe i onih koji su vas povrijedili

Zavolite kvalitete i vlastite vrijednosti. Vaša majka je ljuta i ogorčena? Podsjetite se da je ljuta zato što joj je otac preminuo, u djetinjstvu su imali financijskih poteškoća, morala se brinuti za sedmero braće i sestara... Vaš život je drugačiji. Vi ste drugačiji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije