Je li vrijeme za posjet terapeutu?

Je li vrijeme za posjet terapeutu?

Je li vrijeme za posjet terapeutu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Svatko s vremena na vrijeme prolazi kroz razdoblje stresa, tuge, žalovanja i svađa. Takvi trenuci su potpuno normalni i neizbježan dio svačijeg života.

No, kada vam postane teško nositi se sa svim situacijama i one počinju utjecati na svakodnevno funkcioniranje, možda je vrijeme da potražite stručnu pomoć.

Traženje stručne pomoći nije znak slabosti, već znak da ste svjesni svojih problema i da ste voljni pokušati ih riješiti na način koji vama najbolje odgovara.

Sve doživljavate jako intenzivno

Ako vas ljutnja ili tuga svakodnevno vrlo lako obuzmu, to može biti  znak nekih skrivenih problema koje ne želite priznati sami sebi. Ako svaka situacija značajno utječe na vaše raspoloženje, možda je vrijeme da potražite pomoć stručnjaka.

Doživjeli ste traumu i ne možete prestati razmišljati o tome

Gubitak voljene osobe, prekid ili otkaz su često traumatični i zahtijevaju malo savjetovanja sa stručnom osobom. Ako trauma utječe na vaš život u tolikoj mjeri da ne možete obavljati svakodnevne obveze, svakako bi bilo dobro da se obratite stručnjaku.

Patite od neobjašnjivih glavobolja i probavnih smetnji

Emocionalno zdravlje utječe na fizičko. Istraživanja su pokazala da stres može uzrokovati nastanak niza stanja, od učestalih glavobolja, probavnih smetnji, pa i smanjene želje za seksom. Ako ovi simptomi traju dulje od 2 tjedna, svakako se obratite stručnjaku, ali i liječniku jer je moguće da su u pitanju neki zdravstveni problemi.

Zloupotrebljavate neke supstance

Ako ste počeli konzumirati droge ili alkohol zbog nekog događaja u životu, ili ste primijetili da ih u posljednje vrijeme pojačano konzumirate, to može biti znak da potiskujete svoje osjećaje o kojima trebate razgovarati.

Niste uspješni na radnom mjestu

Emotivni problemi mogu utjecati na vašu produktivnost na radnom mjestu. Ako duže razdoblje niste produktivni i ne možete se nositi sa svim obvezama s kojima ste se prije nosili bez prevelikih poteškoća, možda je vrijeme da razgovarate s terapeutom.

Imate problema u vezi

Ako imate poteškoća u izjašnjavanju svojih osjećaja, i to na svakodnevnoj bazi, možda je vrijeme da potražite pomoć terapeuta. Veliki broj ljudi smatra da je lakše podijeliti svoje probleme s terapeutom, koji nepristrano i objektivno pronalazi uzroke i rješenja, nego s partnerom.

Vaši bližnji su zabrinuti

Vaši prijatelji i obitelj su osobe koje vas poznaju i znaju kako funkcionirate. Ako su vam već nekoliko puta dali do znanja da su zabrinuti, možda je vrijeme da ih poslušate i potražite pomoć terapeuta. Koliko god da cijenite i volite svoje prijatelje i obitelj, uvijek je bolje razgovarati sa stručnjakom koji će otkriti uzrok vaših problema i uputiti vas kako da ih riješite.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije