Bol tijekom seksa: 7 mogućih uzroka, a neki od njih mogu biti vrlo ozbiljni

Bol tijekom seksa: 7 mogućih uzroka, a neki od njih mogu biti vrlo ozbiljni

Bol tijekom seksa: 7 mogućih uzroka, a neki od njih mogu biti vrlo ozbiljni
 • Objavljeno: Srijeda, 17.01.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Seks i veze

Postoje žene koje često osjećaju bol prilikom spolnog odnosa. Dispareunija je znanstveni, medicinski izraz za bolan spolni odnos. Odnosi se na bol koja se može osjetiti prije, tijekom i nakon seksa.

Bol se može pojaviti bilo gdje u genitalnom području. Na primjer, mnoge žene s ovim simptomom prijavljuju bol koja se javlja:

 • u i oko vulve
 • u samom otvoru vagine
 • u perineumu, osjetljivom području mekog tkiva između vagine i anusa
 • unutar vagine.

Neke žene također navode da osjećaju bol u donjem dijelu leđa, području zdjelice, maternici ili čak mokraćnom mjehuru. Ova bol može otežati uživanje u seksualnom odnosu. Zapravo, jedna međunarodna studija je pokazala da će neke žene zbog toga u potpunosti izbjegavati seks.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnosticiranje dispareunije liječnicima može biti iznimno teško, jer stanje je stanje često popraćeno emocionalnom nelagodom i sramom. Mnogim je ženama neugodno reći svojim liječnicima da izbjegavaju seks jer im je previše bolan.

Postoji mnogo mogućih uzroka dispareunije, u rasponu od jednostavnih infekcija ili suhoće vagine do kompliciranijih stanja kao što su ciste na jajnicima ili endometrioza. Prirodni životni događaji, poput poroda ili starenja, također mogu uzrokovati dispareuniju. Unatoč tome, mnoge žene bolan seks povezuju sa strahom od spolno prenosivih infekcija ili osjećajem neuspjeha.

Ako ste doživjeli bolan seks, niste jedini. Evo detaljnijeg pregleda nekih stanja povezanih s bolnim seksom, zajedno s njihovim simptomima.

Mogući uzroci bolnog seksa

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je kožno stanje koji može uzrokovati poderotine ili pukotine na nježnoj koži vulve. To čini seks vrlo bolnim. Često se javlja kada žene imaju alergijske reakcije na parfimirane sapune, lubrikante, kondome ili gelove za pranje.

Endometrioza

Endometrioza nastaje kada se tkivo koje oblaže unutrašnjost vaše maternice nađe u drugim dijelovima vašeg tijela, obično u području zdjelice. Simptomi koji se mogu pojaviti su razni, što otežava dijagnosticiranje. Na primjer, simptomi mogu uključivati želučane tegobe, proljev ili zatvor, bol u gornjem dijelu tijela, prekomjerno mokrenje ili bolni osjećaj probadanja. Ovi se simptomi često pogrešno smatraju drugim stanjima, kao što je upala slijepog crijeva, sindrom iritabilnog crijeva, mentalna bolest ili ciste na jajnicima.

Vulvodinija

Ovo se stanje javlja kada kronična bol u vašoj vulvi traje dulje od tri mjeseca i nije povezana s infekcijom ili zdravstvenim stanjem. Osjećaj se općenito opisuje kao peckanje, koje se u nekim slučajevima može potaknuti dugim sjedenjem.

Vaginitis

Neke žene s vaginitisom doživljavaju bolnu upalu. Često je uzrokovana bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Kod drugih se stanje razvije tijekom menopauze ili nakon obolijevanja od kožne bolesti.

Vaginizam

Vaginizam je stanje koje uzrokuje bolno grčenje i nehotično stezanje vaginalnih mišića na otvoru vaše vagine. To otežava ili čak onemogućuje ulazak penisa ili seksualne igračke. Ovo stanje može imati i fizičke i emocionalne uzroke. Ti uzroci mogu uključivati hormonalne promjene, strahove od seksa, ozljede ili kožnih bolesti. Mnoge žene s vaginizmom imaju poteškoća s korištenjem tampona i pregledom zdjelice.

Ciste na jajnicima

Ako žene imaju veće ciste na jajnicima, penis ih može pogoršati tijekom seksa. Te su ciste ponekad čak i otvorene te iz njih curi tekućina. Ciste na jajnicima mogu biti uzrokovane drugim stanjem, kao što je endometrioza ili se mogu razviti tijekom trudnoće.

Upalna bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice uzrokuje upalu jajovoda, jajnika ili maternice. Nastavno na to, to čini seksualnu penetraciju vrlo bolnom. Ovo je stanje često znak većeg problema uzrokovanog infekcijom. Treba ga odmah liječiti.

Ostali mogući uzroci bolnog seksa

Postoji niz drugih razloga zbog kojih može doći do bolnog seksa, uključujući:

 • suhoću vagine
 • ekstremni umor
 • probleme unutar ljubavne veze
 • osjećaje nesigurnosti u seksu koji mogu proizaći iz srama, krivnje, straha ili tjeskobe
 • svakodnevne životne stresove oko posla ili novca
 • promjenu razine estrogena ili atrofiju uzrokovanu perimenopauzom ili menopauzom
 • alergijske reakcije na parfemirane sapune ili gelove za tuširanje
 • lijekove koji utječu na seksualnu želju, uzbuđenje ili lubrikaciju, poput nekih lijekova za oralnu kontracepciju

Ako imate bolan seks, moglo bi biti korisno razmisliti bi li korištenje lubrikanta pomoglo. Razmislite jeste li nedavno počeli koristiti neke nove proizvode koji bi mogli iritirati vašu kožu.

Ako se vaši simptomi ne poboljšaju, važno je potražiti savjet liječnika. Vaš liječnik može utvrditi imate li zdravstveno stanje koje zahtijeva liječenje.

Posjet liječniku

Vaš liječnik vam može pomoći da odredite što vam uzrokuje bol tijekom seksa. Kada razgovarate sa svojim liječnikom, nastojte biti konkretni. Pokušajte dati detalje o tome odakle točno dolazi bol i kada se javlja. Na primjer, događa li se prije, nakon ili tijekom seksa?

Neke žene smatraju da je vođenje dnevnika koji dokumentira njihovu nedavnu seksualnu povijest, osjećaje i razinu boli od velike pomoći. Ako vodite bilješke o svojim simptomima, možete ih donijeti na pregled. Zapamtite, vaš vam liječnik želi pomoći otkriti što uzrokuje bol i pomoći da to stanje prestane.

Vezani sadžaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije