Događa li se i vama ovo nakon seksa? 4 neugodne stvari koje su prilično česte

Događa li se i vama ovo nakon seksa? 4 neugodne stvari koje su prilično česte

Događa li se i vama ovo nakon seksa? 4 neugodne stvari koje su prilično česte
  • Objavljeno: Subota, 05.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Seks i veze

Seks je većinom aktivnost koja donosi dobre osjećaje. Naravno, postoje potencijalne zabrinjavajuće posljedice, poput spolno prenosivih infekcija ili neželjene trudnoće te uz njih i još neke koje se mogu pojaviti nakon što je zabava gotova.

Neki od zdravstvenih problema nakon seksa su rijetka stanja kao što je prolazna globalna amnezija ili privremeni gubitak pamćenja i zbunjenost. Prema istraživanju, to je stanje za koje se smatra da zahtijeva liječničku pomoć kako bi se isključilo nešto ozbiljnije. Ostali problemi su manje ozbiljni i u njih spada napetost i bol u nogama, koja se može otkloniti laganim istezanjem ili prođe sama od sebe.

Donosimo četiri iznenađujuća, ali prilično uobičajena zdravstvena problema nakon seksa, sa stručnim savjetima o tome kako ih riješiti.

Glavobolje

Iako postoji vic o seksu i glavoboljama, one se zapravo mogu izazvati i tijekom i nakon snošaja. Glavobolje, u rasponu od tenzijskih do migrenskih, se mogu javiti tijekom spolnog odnosa ili orgazma. Postoje dva načina na koje se to može dogoditi: ako vaše tijelo postane napeto i uzbuđeno tijekom snošaja, možete doživjeti kontrakcije mišića u glavi i vratu koje mogu dovesti do pulsiranja. Također, možete dobiti intenzivnu glavobolju neposredno prije vrhunca, vjerojatno kao odgovor na brzo povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca.

Za većinu ljudi, glavobolje povezane sa seksom su privremeni oblik nelagode koja se možda nikada više neće ponoviti. Nekim ljudima se glavobolje često ponavljaju tijekom seksualnih odnosa na kratko vrijeme, dok ih neki i doživljavaju u rijetkim intervalima tijekom života. Ako tijekom seksa osjetite glavobolju, prestanak seksualne aktivnosti ili preuzimanje pasivnije uloge može smanjiti nelagodu. Također je možete liječiti protuupalnim lijekom protiv bolova ili nekim posebnim lijekom za migrenu ako imate tu dijagnozu. Ako su takve glavobolje redovita pojava, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

Napadaji astme

Ako imate astmu, seksualni odnos može izazvati njeno pogoršanje baš kao i tjelovježba. Seks je tjelesna aktivnost koja po intenzitetu može biti slična brzom hodanju te se, tijekom snošaja, simptomi kao što su stezanje u prsima, problemi s disanjem, kašalj ili hripanje mogu se pojaviti iz vedra neba.

Jedna mala studija je otkrila da teška astma može imati značajan utjecaj na fizičku i emocionalnu intimnost u seksualnim odnosima. Jak osjećaj iscrpljenosti koji mnogi ljudi koji imaju astmu doživljavaju te tjeskoba da bi orgazam mogao izazvati teške bronhospazme i napadaj astme imaju učinak na odnose ovih ljudi. Kako biste spriječili napadaje astme tijekom ili nakon seksa, pobrinite se da svoje stanje kontrolirate lijekovima koji vam odgovaraju i poduzmite neke od koraka za smanjenje tjeskobe.

Korištenje inhalatora s adrenergičkim bronhodilatatorima, poput albuterola, prije spolnog odnosa može biti od pomoći, a promjena spolnih položaja također može učiniti razliku. Seksualni položaji u kojima su osobe s astmom dolje mogu biti problematične, zbog pritiska na prsa. Umjesto toga, pokušajte biti gore ili na boku. Međutim, ako vam se neke poze čine previše fizički zahtjevnim zbog potencijalnog izazivanja bronhospazma, to možda nije najbolja opcija za vas. Odvojite malo vremena da vidite što vam je najudobnije. A ako vam nije dijagnosticirana astma, ali imate poteškoća s disanjem nakon orgazma ili tijekom seksa, idite na hitnu.

Tuga ili promjene raspoloženja

Ako ste se ikada osjećali tužno ili tjeskobno nakon seksa, možda doživljavate ono što je poznato kao postkoitalna disforija ili "postseks bluz". To je iznenađujuće čest fenomen: u istraživanju objavljenom u časopisu Sexual Medicine, istraživači su promatrali 230 žena i otkrili da ih je 46 posto u nekom trenutku doživjelo postkoitalnu disforiju, a 5 posto ju je imalo često.

Dobra je stvar to što ove epizode obično kratko traju. Također, možete poduzeti korake kako biste ublažili svoju emocionalnu nelagodu. Na primjer, isprobajte umirujuće tehnike dubokog disanja, slušajte glazbu ili razgovarajte s partnerom o svojim osjećajima. Ako osjećaj disforije nakon seksa ustraje ili se često ponavlja, dobro je razgovarati sa savjetnikom ili terapeutom o tome zašto se to događa i što možete učiniti kako biste se lakše nosili s neraspoloženjem nakon seksa.

Cistitis medenog mjeseca (infekcije mokraćnog sustava)

Ako ste imali spolni odnos nekoliko puta tijekom noći ili dana i zatim ste osjetili žarenje ili bol prilikom mokrenja, hitnu potrebu za mokrenjem ili vidjeli ružičastu mokraću, možda imate cistitis medenog mjeseca.

Ova vrsta infekcije mokraćnog sustava proizlazi iz opetovanih seksualnih odnosa, što može uzrokovati iritaciju vagine, uključujući mikroskopske poderotine na koži oko vagine i uretre, ili upalu sluznice mokraćnog mjehura. Te sitne pukotine na koži omogućuju bakterijama da uđu u mjehur, pogotovo ako ga ne isperete mokrenjem odmah nakon spolnog odnosa. Slično tome, iako to treba izbjegavati jer povećava rizik od infekcije, ako imate analni odnos, a zatim prijeđete na vaginalni bez mijenjanja kondoma ili čišćenja penisa, bakterije također mogu prodrijeti u mjehur.

Ako dobijete temperaturu, bolove u tijelu i zimicu, zajedno s vaginalnom nelagodom, trebali biste odmah posjetiti liječnika koji će vam, najvjerojatnije, dijagnosticirati infekciju i prepisati vam lijek. Ako sumnjate da je vaš urinarni trakt nadražen, a ne inficiran, nelagodu pokušajte otkloniti lijekovima koji se izdaju bez recepta. Održavanje optimalne hidratacije vam također može pomoći u ispiranju bakterija iz mokraćnog sustava te biste trebali izbjegavati spolne odnose dok simptomi ne nestanu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije