Kako se zaljubiti u trčanje?

Kako se zaljubiti u trčanje?

Kako se zaljubiti u trčanje?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trčanje je često na glasu kao sport koji je pretežak, previše dosadan i grub za zglobove. Naravno da će, ako ne pazite na tehniku, svaki sport biti dosadan i naporan.

Trčanje je jedan od najzdravijih oblika fizičke aktivnosti koji je ujedno pristupačan i itekako zabavan. Slijedite ovih nekoliko koraka kako biste se počeli veseliti obuvanju tenisica za trčanje.

Smanjite korak

Bez obzira na to koliko su kvalitetne vaše tenisice, tijelo nije stvoreno za velike korake tijekom trčanja.

Na taj način može doći do ozljeda, naročito ako ste početnik. Radite manje korake kako biste bili sigurni da neće doći do ozljede.

Trčite u društvu

Osim što će vam biti zabavnije, trening će vam se činiti puno lakšim i bit će manja vjerojatnost od odustajanja.

Istraživanja su pokazala da je pas odličan partner za trčanje. Ako nemate prijatelja koji bi se s radošću rekreirao s vama, potražite spas u svom psu.

Usporite ritam

Polagano trčanje je najbolji početak. Na taj način tijelo privikavate na pokrete i napor tijekom trčanja. Nemojte trčati brže nego vam tijelo to dopusti.

Nakon nekog vremena će se fizička kondicija povećati, vaše tijelo će učinkovitije pretvarati kisik u energiju i tada ćete moći trčati puno brže.

Posvetite pažnju disanju

Pravilno disanje je jako važnu, naročito dok vježbate. Ovo je jako jednostavno. Tijekom hodanja ili trčanja tijelu treba više kisika. Tijekom trčanja trebate disati na usta i nos.

Na taj način ćete moći dulje trčati jer će svaka stanica u tijelu biti opskrbljena dovoljnom količinom kisika. Ispočetka će vam biti teško, ali s vremenom će pravilno disanje postati rutina.

Napnite mišiće trbuha

Istraživanja su pokazala da su bolovi u koljenima uzrokovani preslabo razvijenim mišićima trbuha. Ako do sada niste počeli s vježbanjem mišića trbuha, krajnje je vrijeme da počnete.

Jaki mišići trbuha će vas prisiliti da se pravilno držite. Smanjit će opterećenje leđa, a tijekom trčanja će se smanjiti opterećenje na području koljena.

Slušajte glazbu

Odaberite omiljenu glazbu koja vas motivira na vježbanje i slušajte ju dok vježbate. Dokazano je da glazba popravlja raspoloženje i motivira na vježbanje. Iz tog razloga treneri često svoje treninge organiziraju uz motivirajuću glazbu.

Ako ćete trčati sa slušalicama u ušima, odaberite mjesto koje je manje prometno. Naime, veliki broj nezgoda se događa kada trkači slušaju glazbu i nisu toliko fokusirani na događanja oko sebe.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije