S lakoćom protiv herpesa i na putovanju!

S lakoćom protiv herpesa i na putovanju!

S lakoćom protiv herpesa i na putovanju!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

S lakoćom protiv herpesa

Rijetki su oni koji se nikada nisu susreli s neugodnom i učestalom infekcijom herpes virusom. Dva su tipa virusa uzročnika infekcije: herpes virus tip 1 koji najčešće „napada“ područje glave, osobito područje oko usta te herpes virus tip 2 koji izaziva infekciju u području spolnih organa.

Virus se prenosi direktnim kontaktom, najčešće u ranom djetinjstvu, prodirući kroz oštećenu kožu i sluznicu gdje ostaje doživotno smješten u živčanim nakupinama tzv. ganglijima.

Smatra se da snažan imunološki sustav uspješno drži virus pod kontrolom, no slabljenjem imuniteta zbog brojnih čimbenika (primjerice stresa, bolesti ili nepravilne prehrane) virus se aktivira izazivajući simptome poput peckanja, žarenja te neestetskih prozirnih mjehurića koji pucajući ostavljaju ranice na koži. Nosioce virusa često iznenadi aktivacija infekcije tijekom vrućih ljetnih mjeseci, no za to postoji sasvim logično objašnjenje. Naime, ultraljubičaste sunčeve zrake imaju snažan imunosupresivni učinak, stoga pojačano izlaganje ljetnom suncu slabi imunitet i djeluje kao okidač infekcije.

Kontrola virusa uz pomoć aciklovira

Nažalost virus herpesa nemoguće je izliječiti, međutim pravovaljanom primjenom terapije moguće značajno ublažiti simptome. Prvi izbor liječenja kod izbijanja herpesa na usnici je lokalna primjena aciklovira. Aciklovir je supstanca sa snažnim antivirusnim djelovanjem za koju se pokazalo da učinkovito skraćuje trajanje epizode herpesa, ublažava tijek bolesti, pomaže ozdravljenje te smanjuje broj recidiva (ponovljenog izbijanja mjehurića). Iako nije neophodno, za najbolje rezultate aciklovir je poželjno primijeniti lokalno čim se jave prvi znakovi žarenja, poželjno prije izbijanja mjehurića.

Antivirusno djelovanje aciklovira znanstvenim je istraživanjima ispitano tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća. Godine 2002. u SAD-u su provedene dvije novije studije kojima je potvrđena učinkovitost aciklovira nanesenog na kožu u osoba s herpes labialisom (herpesom na usnici). Dvije skupine u kojima je obuhvaćeno ukupno više od 1300 ispitanika tretirane su aciklovirom koji su nanosili na kožu unutar jednog sata od pojave prvih simptoma, odnosno placebom (kremom bez aktivne tvari). Rezultati su pokazali da je trajanje simptoma bilo približno jedan dan kraće u onoj skupini koja je primjenjivala aciklovir u odnosu na placebo. Učinkovitost je bila izraženija u osoba koje su pripravak primijenila što ranije (kod prvog crvenila, žarenja ili manjih lezija), a bol je bila značajno manja u svih ispitanika koji su primjenjivali pripravak u odnosu na placebo.

Uz terapiju aciklovirom, kod pojave herpesa savjetuje se odmaranje, izbjegavanje stresa i UV zračenja te pravilna prehrana dizajnirana da ojača imunološki sustav. U tom kontekstu, prehrana koja potiče zdravlje imunološkog sustava mora osigurati visokokvalitetne proteine, esencijalne masne kiseline, vitamine, i minerale. Lagana mediteranska prehrana gdje okosnicu čini voće i povrće, mahunarke, riba, meso peradi i niskomasni mliječni proizvodi važan su korak u kontroli virusa.

Viranti štapić – praktičan i učinkovit

Novost na hrvatskom tržištu je Viranti štapić, proizvod za liječenje herpesa, dostupan bez recepta, u kojem je djelatna tvar aciklovir. Velika prednost ovog noviteta je što se na područje zahvaćeno infekcijom nanosi u obliku štapića (sticka) čime se izbjegava diranje lica rukama i time smanjuje širenje virusa. Praktičan i učinkovit, Viranti štapić je idealni suputnik kućne i putne ljekarne.

Literatura: Spruance SL, Nett R, Marbury T, Wolff R, Johnson J, Spaulding T. Acyclovir cream for treatment of herpes simplex labialis: results of two randomized, double-blind, vehicle-controlled, multicenter clinical trials. Antimicrob Agents Chemother. 2002;46(7):2238-43.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije