Ovo su najčešće bolesti koje djeca mogu dobiti u školi i vrtiću. Saznajte kako ih prevenirati!

Ovo su najčešće bolesti koje djeca mogu dobiti u školi i vrtiću. Saznajte kako ih prevenirati!

Ovo su najčešće bolesti koje djeca mogu dobiti u školi i vrtiću. Saznajte kako ih prevenirati!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Mnogim roditeljima školaraca i djece vrtićke dobi se čini kako su njihova djeca konstantno bolesna. To i nije toliko daleko od istine, jer škole i vrtići su žarišta bolesti karakterističnih za dječju dob. Većinu tih bolesti uzrokuju virusi i bakterije, zbog čega su, između ostalog, njima posebno podložna djeca mlađe dobi čiji imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen.

Djeca tijekom hladnijih mjeseci provode više vremena u zatvorenim prostorijama bliže jedna drugima, zbog čega se infekcije prenose znatno lakše nego u ostatku godine. Noćna mora svakog roditelja su razne epidemije koje vladaju školama i vrtićima.

U nastavku pročitajte koje su to najčešće zarazne bolesti koje vaši mališani mogu dobiti u školi i vrtiću te kako ih spriječiti!

1. Prehlada

Prehlada je jedna od čestih bolesti koje pogađaju djecu, ali i odrasle. Ovu bolest uzrokuju rinovirusi, mikroorganizmi koji na raznim površinama mogu preživjeti satima. Virusi mogu ući u sluznicu nosa i grla gdje se razmnožavaju i rastu. Tada se pokreće odgovor imunološkog sustava i nastaju karakteristični simptomi prehlade kao što su grlobolja, kašalj, glavobolja i kihanje. Vaše dijete uslijed prehlade može imati i začepljen nos te blagu groznicu.

2. Gripa

Gripa je, uz prehladu, jedna od najčešćih virusnih bolesti. Gripa se manifestira u obliku kašlja, bolnog grla i povećane temperature, a nerijetko su prisutni povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu. Gripu je vrlo jednostavno zamijeniti za druge virusne bolesti koje imaju slične simptome.

Nekad je teže razlikovati prehladu od gripe, osobito zimi, kada je njihova sezona. Simptomi gripe su obično teži, iako to varira od slučaja do slučaja. Gripa većinom počinje iznenada, s većom tjelesnom temperaturom i oporavak traje dulje.

3. Upala grla

Ovu uobičajenu infekciju uzrokuje soj bakterija poznat kao streptokok skupine A. Upala grla je vrlo zarazna, pogotovo među djecom, jer se može širiti kapljičnim prijenosom prilikom kihanja i kašljanja. Upala grla se također prenosi dijeljenjem pića i hrane kao i diranjem očiju, nosa i usta nakon dodirivanja površina na kojima se nalaze bakterije. Upala grla kod djece i odraslih manifestira se u obliku boli prilikom gutanja, a mogu biti prisutni vrućica, osip, glavobolja, mučnina i povraćanje.

4. Želučana viroza

Želučanu virozu uzrokuje rotavirus i nerijetko se pojavljuje tijekom zime. Iako želučana viroza traje kratko, najčešće nekoliko dana, ova je bolest poprilično neugodna. Simptomi želučane viroze uključuju povraćanje, mučninu i proljev, iako se razlikuju od djeteta do djeteta. Kod neke djece se mogu pojaviti i blaži simptomi, kao što su lagana mučnina i manjak apetita.

5. Vodene kozice

Vodene kozice su najčešća zarazna dječja bolest, ali srećom u većini slučajeva je blaga. Širi se vrlo brzo, kapljičnim putem ili neposrednim kontaktom. Simptomi karakteristični za vodene kozice su blago povišena temperatura, malaksalost i pojava osipa koji se pretvara u mjehuriće. Raspored pojave simptoma razlikuje se od djeteta do djeteta, pa će tako neka djeca prvo imati povišenu temperaturu, a do pojave osipa će doći kasnije.

6. Uši u kosi

Iako uši za razliku od ostalih bolesti na ovom popisu nisu uzrokovane virusima i bakterijama, vrlo su zarazne. Ovi sitni nametnici ne predstavljaju opasnost za zdravlje, no borba s njima ponekad može biti dugotrajna i mukotrpna. Važno je znati da ušljivost nije povezana s higijenom i da ovi nametnici mogu napasti bilo koga. Zato je važno da redovito pregledavate vlasište svojeg djeteta i na vrijeme reagirate na prve znakove ušiju. Prvi znakovi ušiju najčešće uključuju intenzivan svrbež vlasišta i sitne bijele gnjide pričvršćene čvrsto za kosu.

Kako spriječiti dječje bolesti?

Mikroorganizmi koji uzrokuju razne bolesti nalaze se svuda oko nas i susret s njima je teško izbjeći, pogotovo kada je riječ o djeci. Ipak, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste pokušali izbjeći zarazu.

Prvi korak je održavanje higijene, nošenje zaštitne maske kada je to potrebno, kao i izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama. Za djecu je važno da od najranije dobi usvoje navike poput redovitog i temeljitog pranja ruku, kao i pravilnog kihanja i kašljanja kako ne bi ugrozila drugu djecu oko sebe. Također, na prvu pojavu bilo kojeg simptoma dijete je potrebno udaljiti iz kolektiva.

Snažan imunitet jedan je od preduvjeta dobrog zdravlja i zaštite organizma, pogotovo kada je riječ o djeci. Jačanju imuniteta vašeg djeteta mogu pomoći dodaci prehrani namijenjeni upravo njima i njihovim potrebama kao što su Salvit dodaci prehrani za djecu.

Za normalnu funkciju imunološkog sustava možete odabrati Salvit Beta glukan ili Salvit Vitamin C + Cink.

Salvit Beta glukan je tekući dodatak prehrani s okusom jagode koji je prilagođen djeci. Sadrži Beta-(1,3/1,6)-D-glukan Yestimun® iz stanične stijenke pivskog kvasca, iscrpinu crne bazge kao odličan prirodni izvor C vitamina i cink koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Salvit Vitamin C + Cink je dodatak prehrani u obliku žele gumenih bombona ugodnog okusa limuna s vitaminom C i cinkom koji doprinose normalnoj funkciji imuniteta. Djeca u dobi od tri godine ili starija uzimaju 1-2, a odrasli 2 žele bombona dnevno, uz obrok.

Više savjeta o tome kako možete pomoći djeci da njihov organizam postane što zdraviji i otporniji na bolesti potražite na www.facebook.com/Salvit.Hrvatska/ .

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije