Saznajte zašto je probiotik važan za dugoročno zdravlje djeteta

Saznajte zašto je probiotik važan za dugoročno zdravlje djeteta

Saznajte zašto je probiotik važan za dugoročno zdravlje djeteta
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Probiotici, odnosno ‘’dobre’’ bakterije su živi organizmi koji prirodno postoje u ljudskom tijelu. Nalaze se unutar crijeva, kao i drugih dijelova tijela, uključujući i kožu.

Probiotici su važni jer, između ostalog, potiču rad imunološkog sustava na način da pomažu organizmu prepoznati štetne organizme. Broj svake vrste bakterija u organizmu se mijenja ovisno o dobi, prehrani, zdravstvenom stanju te upotrebi lijekova i dodataka prehrani.

Današnji moderan stil života uništava crijevnu floru što negativno utječe na ravnotežu zdravih bakterija i, u konačnici, dovodi do nastanka raznih bolesti. Brojna istraživanja su otkrila da dobre bakterije pozitivno utječu na zdravlje djece i odraslih.

Probiotici mogu ublažiti simptome i posljedice raznih stanja kao što su:

  • probavne smetnje poput proljeva i zatvora
  • alergijske reakcije poput ekcema i peludne groznice
  • kolike kod beba
  • prehlade
  • određenih infekcije, poput infekcije mokraćnog sustava
  • upalne bolesti crijeva

Jačanje zdravlja kod djece

Sva su djeca rođena sa sterilnim crijevima. Nakon rođenja, dojenčad prirodno unosi bakterije u svoja crijeva majčinim ili adaptiranim mlijekom, a kasnije i hranom koju jedu. Te su bakterije važan dio probave i izvlače sve potrebne hranjive tvari. Također igraju ulogu u razvoju imunološkog sustava djece. Probiotici, kao i zdrava crijevna flora, imaju brojne važne uloge u izgradnji zdravog dječjeg organizma.

Ovo su neki od razloga zašto su djeci potrebni probiotici:

1. Probiotici utječu na metabolizam i težinu djeteta poticanjem rasta dobrih bakterija, kao i njihova preživljavanja u crijevima. Prema istraživanjima, dovoljna količina zdravih mikroba u crijevima tijekom djetinjstva može biti važna za zdravu tjelesnu težinu kasnije u životu.

2. Dobre bakterije potiču jačanje zdravlja mozga tijekom rasta i razvoja. Osim toga, crijeva se smatraju ‘’drugim mozgom’’.

3. Probiotici pomažu lakšoj probavi hrane te sintezi i apsorpciji određenih hranjivih tvari koje su potrebne organizmu.

4. Pomažu u jačanju zdravlja mokraćnog sustava.

5. Probiotici čuvaju dobre bakterije u crijevima za vrijeme terapije antibiotikom. Antibiotik neselektivno uništava mikrobe, pa tako osim patogenih uništava i korisne bakterije u crijevima.

6. Studije pokazuju da djeca dojenačke dobi, koja imaju dovoljnu količinu korisnih bakterija manje pate od plinova, kolika i refluksa te imaju redovitiju stolicu.

Probiotik za djecu

Prehranu svojeg djeteta vrlo jednostavno možete obogatiti namirnicama koje sadrže bakterijske kulture, kao što su jogurt i svježi sir. Ipak, za dodatno jačanje crijevne flore isprobajte dodatke prehrani koji sadrže dobre bakterije kao što je M.E.V. Feller® Probifast, jedinstveni pripravak bakterijskih kultura prilagođen za djecu i odrasle.

Formulacija M.E.V. Feller® Probifast u odgovarajućoj dnevnoj dozi sadrži dva soja bakterijskih kultura, Bifidobacterium lactis BL-04 i Lactobacillus rhamnosus BIFOLAC™GG. ProTarget® mikroenkapsulirana tehnologija osigurava ciljano djelovanje te oslobađanje i kolonizaciju bakterija duž sluznice crijeva. Također, sadrži i vitamin D koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Osvježavajući okus bobičastog voća čini M.E.V. Feller® Probifast idealnim za djecu. Odrasli i djeca starija od 12 godina uzimaju 1 vrećicu na dan, a djeca do 12 godina polovicu vrećice. Uzima se direktno u usta, a upotreba je vrlo jednostavna zahvaljujući FAST MELT tehnologiji brzog topljenja u ustima, bez dodatnog unosa tekućine.

Zdrav probavni sustav važan je za zdravlje cjelokupnog organizma. Probiotici, osim što potiču bakterijsku kolonizaciju crijeva, obnavljaju crijevnu floru kada je ona narušena.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije