Što kad djeca ne žele jesti zdravu hranu?

Što kad djeca ne žele jesti zdravu hranu?

Što kad djeca ne žele jesti zdravu hranu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svaki roditelj želi svom djetetu podariti ono najbolje, pogotovo kad je u pitanju zdravlje. Često se događa da se roditelji hrane zdravo i nastoje održati djetetovu prehranu zdravom i raznolikom, ali dijete poseže samo za čokoladom, kolačićima, čipsom i ostalim nezdravim grickalicama.

U nastavku otkrijte koji su najvažniji vitamini i minerali potrebni vašoj djeci i kako ih možete nadomjestiti.

Djeca i tinejdžeri trebaju različite nutritivne vrijednosti, u odnosu na odrasle osobe. Idealno bi bilo da djeca dobivaju vitamine iz uravnotežene, zdrave prehrane koja uključuje:

  • mlijeko i mliječni proizvodi poput: sira i jogurta
  • obilje svježeg voća i lisnatog, zelenog povrća
  • proteine poput: piletine, ribe, mesa i jaja
  • cjelovite žitarice poput: zobi i smeđe riže

Međutim, iako se roditelji trude i kuhaju zdravo svojoj djeci, mnoga djeca ne žele jesti hranu koja je bogata, važnim i neophodnim vitaminima i mineralima, poput: kelja, brokule, pupčara, špinata, cvjetače ili mahuna. To zaista zabrinjava roditelje koji ne mogu pronaći strategiju kako natjerati dijete da jede zdrave namirnice.

Postoji jednostavno i brzo rješenje. Dajte svojoj djeci „slatkiše“ u obliku dodataka prehrani koji će im nadomjestiti ključne nutrijente i pritom uživati. Ovo su vitamini najčešće nedostaju djeci koja nemaju pravilnu prehranu.

Vitamin D

Vitamin D ključan je za proces izgradnje kostiju, razvoj i funkcioniranje mozga te održavanje imunološkog sustava. Vitamin D potreban je tijelu da bi se apsorbirao kalcij, a djeci i odraslima je vitamin D neophodan zato što igra važnu ulogu u prevenciji kroničnih bolesti kasnije u životu.

Koliko dijete treba vitamina D?

Bebe i mlađa djeca trebaju oko 400 internacionalnih jedinica (IJ) vitamina D dnevno. Dojenčad treba uzimati suplemente u obliku kapi ili mlijeko obogaćeno vitaminom D.

Koja hrana je bogata vitaminom D?

Ribe, uključujući losos, tuna i sardine, izvrstan su izvori vitamina D, kao i jaja, obogaćeni mliječni proizvodi, šampinjoni i kozji sir. Ipak, stručnjaci smatraju da svako dijete treba uzimati vitamin D u obliku dodatka prehrani, osim u slučajevima kada putem prehrane unosi svih 400 internacionalnih jedinica vitamina D. Postoje mnogi dodaci prehrani s vitaminom D, a jedna od najboljih kombinacija je vitamin D i omega-3-kiseline koje možete potražiti na https://www.facebook.com/Salvit.Hrvatska/.

Vitamin C

Vitamin C poznat je kao askorbinska kiselina, svaki roditelj zna njegovu važnu ulogu u uništavanju virusa koji uzrokuju dječju paralizu, prehladu, ospice, zaušnjake i herpes. Vitamin C poznati je antioksidant koji se bori s bakterijama i virusima dok ih potpuno ne uništi.

Koliko dijete treba vitamina C?

Dijete do prve godine života treba oko 30 mg, a starija djeca 35-45 mg.

Koja je hrana bogata vitaminom C?

Svi znaju da ukusni citrusi, poput naranče, limuna i grejpa imaju puno vitamina C, ali manje je poznata činjenica da još više vitamina C ima u kelju pupčaru, brokuli, cvjetači, paprikama, rajčicama, kiviju i jagodama.

Deficit vitamina C u tijelu može dovesti do grčeva, lomljivih kostiju, klimanja zubi, krvarenja, slabog imuniteta itd. Zato obavezno djeci koja je unose dovoljno vitamina C uzmite dodatak prehrani, a često dolazi u kombinaciji s cinkom. Vitamin C+cink potražite na stranici https://www.facebook.com/Salvit.Hrvatska/.

Vitamini B skupine

Vitamini B skupine su važni za održavanje zdravlja metabolizma, povećanje razine energije, zdravlje srca i živčanog sustava. Jedan od najvažnijih vitamina B skupine jest vitamin B12.

Koliko dijete treba vitamina B skupine?

Djeca mlađa od 1 godine trebaju 0.5 mikrograma dnevno, dok ona starija trebaju između 1 i 2 mikrograma dnevno.

Koja je hrana bogata vitaminom B?

Odlični izvori vitamina B skupine su namirnice životinjskog porijekla, poput: mesa, peradi, jaja i ribe. Većina djece unese dovoljno vitamina B skupine putem prehrane, ali djeca vegani i vegetarijanci često trebaju uzimati suplemente. Najbolje dodatke prehrani za djecu potražite na https://www.facebook.com/Salvit.Hrvatska/

Cink

Cink je esencijalan mineral kojeg nalazimo u tragovima. To znači da je tijelu potreban u jako malim količinama, ali i da je ključan za dobro zdravlje. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, ima moćno protuupalno djelovanje, štiti oči i kosu te održava rad živčanog sustava i poboljšava funkcije mozga.

Koliko dijete treba cinka?

Preporučeni dnevni unos cinka za djecu iznosi 10-20 mg, a cink se najbolje apsorbira u probavnom traktu i često se kombinira s drugim vitaminima, posebno vitaminom C.

Koja je hrana bogata cinkom?

Za održavanje dovoljne razine cinka treba održavati prehranu raznoliko, a neki od najboljih izvora cinka su: govedina, puretina, piletina, školjke, špinat, grah, grašak i orašasti plodovi. Špinat, školjke, grah i grašak često nisu nešto za čim djeca posežu. Cink se često kombinira s vitaminom C, a da biste svom djetetu osigurali dovoljnu dozu cinka, pogledajte stranicu https://www.facebook.com/Salvit.Hrvatska/.

Željezo

Željezo pomaže crvenim krvnim zrncima da kisik prenose cijelim tijelom zato je vrlo važno da djeca unose dovoljnu količinu željeza.

Koliko dijete treba željeza?

Djeci treba 7 do 10 miligrama željeza dnevno, a djevojkama tinejdžericama koje su počele dobivati menstruaciju treba oko 15 miligrama željeza dnevno.

Koja je hrana bogata željezom?

Crveno meso i druge životinjske namirnice idealan su izvor željeza. Osim toga, dovoljnu količinu željeza možete pronaći i u lisnatom zelenom povrću, poput: blitve, kelja i špinata, namirnica koje većina djece ne želi jesti. Upravo zato svojoj djeci možete osigurati dovoljnu dozu željeza uz najbolje dodatke prehrani za djecu koje možete pronaći na linku https://www.facebook.com/Salvit.Hrvatska/.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije